PVV Varme råd

Vintercamping kan for mange virke som ekstremsport. Man ser kanskje for seg blåfrostne tær, iskalde soveposer og lange kalde netter uten søvn. Den myten vil vi gjerne sette en stopper for med en gang!
Det å bo i telt på vinteren har sin helt egen sjarm og ulemper og goder på samme måte som de andre årstidene.

Om du enda ikke har satt opp telt en stjerneklar polarnatt, mens frostrøyken siver ut av munnviken og nordlyset danser over deg, ja da er det virkelig på tide!

❄ Varme, tørre klær
Kle deg etter turen og aktivitetsnivå. Skal du gå langt før du setter opp camp, så kle deg der etter. Det viktigste er å kle deg om etter som aktivitetsnivået skifter. Ha gjerne en god og varm dunjakke lett tilgjengelig, den kan du ta på i pauser eller når du setter opp camp.
Har du gått deg svett er det viktig å skifte til tørre klær, gjør dette med engang campen er satt opp. Å glem ikke å skift sokker, det er på bena mange blir først svett og først kald.
Sist men ikke minst ULL, det blir ikke tull med ULL. To lag ull og skallbekledning ytterst.

❄ Et vanlig turtelt beskytter deg for vind og vær, men kulden er stort sett den samme. Men med en gassbrenner, eller multifuel kan man straks kose seg i badstuetemraturer. Da gass og kulde ikke går overens, anbefales det å bruke multifuel med for eksempel bensin på kalde dager.

Dog kan man strekke seg lang om det avhenger av det. Legg gassboksen under klærne og inntil kroppen , og vent med å fyre opp til gassboksen har samme temperatur som deg selv. Rist gassboksen godt før bruk.

❄ Neste steg, og min personlige favoritt er et godt måltid. Med en god porsjon varm og deilig kvelds i magen, sover man bedre og holder varmen bedre.
Man kan lage det aller meste på et turkjøkken, så personlig holder jeg meg unna Dry teck så langt det er mulig.
For å gjøre det lettere for deg selv, kan du forberede mest mulig hjemme. Stek det som kan stekes, kutt opp det som kan kuttes, og vakumpakk eller legg i bokser og poser som tåler litt. Hva med litt fredagstaco i teltet eller biff med fløtegratinerte poteter?
Som sakt, kun fantasien setter begrensningene på dette punktet.

❄ Etter et bedre måltid er fortært, gjerne med litt godt i koppen, begynner kroppen å bli klar for soveposen. Å da kommer tipset, som de fleste gruer seg til. Man må ut å gjøre et siste ærend.
Jeg kan ikke poengtere hvor viktig det er å ta seg en siste tur ut, før man legger seg i soveposen. Ikke bare er det helt forjævlig å våkne i 20 minus, midt på natten for å måtte gjøre det. Men man holder varmen bedre om man tømmer blæren før leggetid.
For oss jenter har det nå kommet en tisstut på markedet, så vi også kan gjøre det både stående og i en flaske inne i teltet. Men husk det viktigste er ikke hvordan du gjør det, men at du alltid gjør det.
Gjør det til en god vane at det er det siste du gjør før du hopper i soveposen på hver tur.

❄ Så er alt unnagjort å du kan endelig krype ned i soveposen. Her er det mange faktorer som kan spille inn for å gjøre natten så behagelig som mulig. Vi kan dele det inn i tre faktorer, underlag, ytre lag og bonus.

Underlag: Mye av kulden kommer under i fra, det er derfor viktig å beskytte seg med et eller flere gode underlag.
- Bjørkeris, granbar under teltet.
- Reinskinn eller annet skinn
- Vanlig underlag
- oppblåsbar underlag , enten med dun eller syntet.
Personlig bruker jeg en kombinasjon av disse, alt etter vær, type tur og hvor man er.

Ytre lag:
- Ull innerst. Jeg sover alltid med ullundertøy, ullsokker, ullbuff og ull eller skinnlue på hodet. Så har jeg ullbuksen lett tilgjengelig nederst i posen (gir også ekstra varme til føttene), og ullgenseren lett tilgjengelig som hodepute.
- Inne i posen bruker jeg alltid et posetrekk/lakenpose, det gir både ekstra varme og sørger for lengre levetid på posen.
- Jeg velger pose etter kuldegrader, og når det er ekstra kaldt forsterker jeg vinterposen. Da tar jeg enten en sommerpose inni vinterposen, en jervenduk utfor posen eller en kombinasjon av begge.

Bonus:
- Varmeflaske. Supert som ekstra varme om natten, og da har du drikkeklart vann til morgenen.
- Dunsokker. Om du lett blir kaldt på bena kan et par dunsokker anbefales.
- Heating pads. Kan legges inne i sokkene, og hjelper til å holde å holde varmen gjennom natten.

Varme ønsker om en god vintertur!

- Mari