Derfor er liggeunderlaget så viktig

Når man investerer i friluftsutstyr er ett godt liggeunderlag etter vår mening noe av det viktigste man kjøper.

Det som i utgangspunktet skulle være en flott tur kan fort bli ødelagt av et dårlig liggeunderlag. Når du er ute på tur er man ofte i mer fysisk aktivitet og det er essensielt at du får dekket behovet for hvile og en god natts søvn.


2 viktige funksjoner

Liggeunderlaget har i hovedsak 2 svært viktige funksjoner:

1. Kompensere for ujevnheter i bakken, steiner, kvister og røtter.

2. Isolere mot bakken og kulden nedenfra

For å kunne kompensere godt nok mot ujevnheter er det viktig at du kjøper et liggeunderlag som er minimum 5 cm tykt.

Når du ligger i sovepose vil du klemme soveposen flat der hvor du har kontakt med liggeunderlaget. Soveposen din har derfor svært liten isolasjonsevne og det er dette liggeunderlaget skal kompensere for. Ingen soveposer er bedre enn liggeunderlaget som den ligger oppå. Vi anbefaler derfor at du kjøper et liggeunderlag med høy R-verdi (isolasjonsevne). Minimum 3,5 til bruk på vår/sommer/høst og minimum 4 dersom det også skal brukes om vinteren.

Hvor stort liggeunderlag bør jeg kjøpe?
De aller fleste liggeunderlag kommer i flere størrelser: Regular (Medium) er ofte 52cm bredt og vil nok passe til noen. MEN, vi tror at de aller fleste fil trives bedre på ett underlag i "Wide"-bredde (63cm bredt). Et større liggeunderlag vil også isolere ett større felt rundt deg og ergo gi deg en varmere natt.

Liggeunderlagene kommer ofte også i 2 lengder. Regular lengde er ca 183 cm langt, mens Long er ca 197cm. Er du ca 180cm høy bør du gå for et long-liggeunderlag. Da unngår du at bunn på soveposen ender utenfor liggeunderlaget. 

Vekt:
Ønsker du et så lett liggeunderlag som mulig må du belage deg på å betale mer. Vær også obs på at de veldig lette liggeunderlagene er mer utsatt for hull, så det er viktig at man er litt ekstra forsiktige med de.

Et større/bredere liggeunderlag vil veie mer enn et mindre, men vi mener uansett at du bør vurdere å kjøpe en wide-utgave, da komforten dette gir kompenserer for den lille ekstra vekten.

Dun, fiber eller luft?
Det finnes forskjellige konstruksjoner av liggeunderlag og noen er fylt med syntetisk fiber eller dun, mens andre bruker luftkammer som reflekterer kroppsvarmen din. Alle typer fungerer bra og det er vanskelig å si om den ene er bedre enn den andre. Syntetisk fiber er rimeligere enn dun, mens dun gir bedre varme pr gram. Luftkammer-teknologi gjør liggeunderlagene lette, men det er også en vanskeligere produksjonsprosess, noe som gjør at prisen ofte er litt høyere.

Myk eller hard madrass?
En vanlig feil mange gjør er at de blåser opp liggeunderlaget sitt litt for mye. Ønsker du en myk madrass, så blås opp liggeunderlaget litt mindre. Et tips er å blåse opp liggeunderlaget ditt hardt og deretter legge deg ned på det og slippe ut luft forsiktig gjennom ventilen til du er fornøyd.

Foam-liggeunderlag - Trenger jeg det?
Et foam-liggeunderlag av typen du ser på bildet kan brukes under ditt oppblåsbare liggeunderlag. Dette er ikke nødvendig på turer på vår/sommer/høst, men på vinterturer anbefaler vi dette, da det vil gi enda bedre isolasjonsevne og komfort.

Tilleggsutstyr
Det er i hovedsak kun ett produkt som vi virkelig anbefaler og det er et Chair Kit.

Et Chair-kit er et trekk som du legger liggeunderlaget inn i. Det geniale med dette er at du kan gjøre om liggeunderlaget til en varm og komfortabel stol med rygglene. Ryggstøtte er ofte en utfordring på tur og et Chair-Kit er etter vår mening helt fantastisk å ha med på tur. I tillegg beskytter dette trekket liggeunderlaget mot skader/hull.

Lurer du på noe?
Lurer du på noe om liggeunderlag så ikke nøl med å kontakte oss – vi er her for å hjelpe deg.

Her kan du se alle liggeunderlagene i vårt sortiment og finne din favoritt :)

Vi garanterer en god natts søvn!

Tlf: 974 75 536 (08 - 18 man-fre)
E-post: kundeservice@hektapatur.no

Naturen kaller!

Hekta På Tur