Pakking av kajakk

TOPP TRE TIPS TIL PAKKING AV KAJAKK:

1. Bruk vanntette pakkposer i forskjellige størrelser.

2. Pakk tyngre gjenstander så nærme sittebrønnen som mulig.

3. I den grad det er mulig; ha et rent og ryddig dekk.





Skrevet av vår ambassdør, Kristoffer Vandbakk

En havkajakk er designet slik at den er litt tyngre foran enn bak. Med mindre du senker kjølen, vil kajakken gå opp mot vinden når dpadler med vind fra siden. Årsaken til at en kajakk er designet slik, er at du som padler skal kunne padle i motvind uten at kajakken går av vinden. Å ga av vinden betyr at du ikke greier å holde kajakken opp mot vinden, noe som selvsagt er uheldig hvis man skal padle i motvind.

Ved pakking av kajakk er det derfor vesentlig å holde vektfordelingen i kajakken slik at den forblir tyngre foran og lettere bak. Det gjøres ved at man pakker tyngre gjenstander så nærme sittebrønnen som mulig.

Lettere gjenstander kan pakkes ytterst i kajakken enten foran eller bak.

De tyngste tingene pakkes i bunnen i kajakken mens lettere saker pakkes oppå tyngre saker. Dette gjøres for å holde kajakken stabil.

LAGRING AV UTSTYR

Fremre luke er plassert litt høyere over vannoverflaten enn bakre luke. Denne luka har dermed en tendens til å få mindre vann over seg. Derfor er det lurt å pakke ting du absolutt ikke ønsker å få vått her. Klær, sovepose, liggeunderlag, elektronikk kan plasseres i denne luka.

Bakre luke har ofte en større åpning enn de andre lukene. Store ting som sko, telt, reparasjonsutstyr kan legges her. Noen har også store soveposer som kun passer i denne luka.

Legg i alle tilfeller de tyngre gjenstandene så nærme sittebrønnen som mulig. Avhengig av hvor høy du er, kan det være plass til å lagre gjenstander foran føttene dine i sittebrønnen. Det blir nesten alltid vått i sittebrønnen, så det som du lagrer her må enten tåle vann eller pakkes i en vanntett pose. Telt for eksempel kan pakkes her.

På dekket av kajakken bør det lagres minst mulig. En god regel her er å anta at alt som er på dekk kan dette av. Ting som ekstra årer, vannpumpe, kartmappe, kort taueline kan lagres på dekk godt festet under strikker. Liggeunderlag og pakkposer for eksempel bør ikke lagres her, da dette vil utgjøre et vindfang og vanskeliggjøre egenredning eller kameratredning.

VANNTETTE PAKKPOSER

Når man pakker kajakken må man ta forbehold om at vann kan komme inn i lukene. Det å ta sjansen på at vann ikke kommer inn vil før eller siden lede til vått eller ødelagt utstyr.

Vanntette pakkposer er dermed nødvendig for alt som ikke kan bli vått. Disse posene kommer i forskjellige størrelser og materiale. Generelt sett er pakkposer fra 8 til 15 liter passende for en havkajakk. Større poser gjør det vanskelig å benytte seg av kajakkens mange kriker og kroker. To 10 liters poser for eksempel kan plasseres ved siden av hverandre og fortsatt ha plass til mer ovenfor.

Ting som absolutt ikke skal bli vått bør pakkes i to vanntette poser. Elektronikk for eksempel blir ødelagt av saltvann. Ta deg råd til å pakke dette i to vanntette poser for å være helt sikker.

Typiske størrelser på pakkposer kan være:

  • Sovepose, 10-15 liters pose
  • Klær, dette varierer men en 8 til 13 liters pose kan holde.
  • Elektronikk, 10-15 liters pose
  • Bøker, kart, skrivesaker, 5-15 liters pose
  • Mat, mye mat kommer allerede i vanntett innpakning fra butikken. Ellers vil størrelse variere fra 8 til15 liters poser
  • Telt, bruk teltets egen pakkpose
  • Primus og kokekar. Primus kan bli ødelagt av saltvann. Pakk derfor primusen inn i en liten pose sammen med fyrstikker eller andre verktøy for skape ild. Kokekar tåler vanligvis vann og trenger ikke vanntett pose
  • Bærepose. Den blå Ikea-posen blir brukt av havpadlere over hele verden til å bære utstyr til og fra kajakken. Den kan pakkes sammen og tar liten plass når den ikke er i bruk. Ta med en eller to slike poser for å gjøre bæring av utstyr veldig mye lettere

Pakk utstyr som logisk henger sammen i samme pakkpose. For eksempel, klær, førstehjelp, mat og primus bør pakkes hver for seg i egne poser. Over tid vil du lettere huske hvor du for eksempel la fyrstikkene hvis du er konsekvent på pakking i pakkposer.

Når du kommer i land der du skal telte eller spise lunch, er det greit å ha det du først trenger lett tilgjengelig. Pakk derfor dette øverst i lukene. For eksempel, primus, drivstoff og fyrstikker bør ligge lett tilgjengelig slik at du raskt kan begynne å koke opp vann eller lage mat.

Klær og sko til å ha på seg når du kommer i land er også greit å ikke ha dyttet helt innerst i kajakken.

Tørrposer kommer i flere materialer med forskjellig vekt, fleksibilitet og holdbarhet. De mest slitesterke er lagd av vinyl. Vinyl er stivt og tyngre enn andre materialer, men de tåler imidlertid mye slitasje og er best for å pakke gjenstander av metall eller elektronikk.

Nylonposer er lette og fleksible og passer best for myke og fleksible gjenstander som klær og sovepose. Disse pakkposene er tynne, så de får lettere hull på seg.

Søppelposer eller vanlige handleposer i plast egner seg ikke til pakking av gjenstander du ønsker å holde tørre. Disse posene går det raskt hull på og innholdet er dermed ikke godt beskyttet fra saltvann.

God tur!

Skrevet av vår ambassadør og kajakkentusiast Kristoffer Vandbakk.

Sjekk også ut hans blogg og nettside KajakkNord.no


 

...