Raste – ikke haste!

Skrevet av: Rune Kjeldsen

Ofte treffer jeg og ser folk på tur som har veldig dårlig tid – de går så svetten siler og skal opp på 3 topper - de har satt seg et mål om et høyt antall kilometer før kvelden. Det er litt som en konkurranse om å rekke mest mulig på en dag. Er det slik de liker det, så all ære til dem – men for meg passer ikke det helt ...

Jeg vil at selve turen skal være en opplevelse, og jeg vil nyte hvert eneste skritt – ikke bare de få skrittene jeg tar på en topp. Finner jeg en flott plass så setter jeg meg gjerne ned med litt kaffe og tar en ekstra pause – selv om jeg kanskje hadde en for en time siden også. Finner jeg en ekstra fin plass – så sier jeg til meg selv – her blir jeg en stund. Kanskje prøve fiskelykken, sette opp teltet, finne frem en god bok eller bare nyte stillheten og den klare deilige luften.

Jeg tror mennesker i dag levere et hektisk liv med jobb, familie, trening og aktiviteter. Jeg tror mange kan trenge litt tid til faktisk «å kunne tenke en tanke helt ut» - det kan du få i naturen. Men dersom turen er lagt opp slik at man «må» rekke det og det, tror jeg man lett kan miste noe av det unike med å være ute i naturen. Vår hverdag er lagt opp til at vi hele tiden skal yte – er det ett sted vi med god samvittighet kan nyte – så er det i naturen.

Jeg er veldig glad for at hengekøyer har blitt så populært å ha med på tur – det er det ultimate «nyte» produktet og legger opp til nettopp Raste og ikke Haste. Selvfølgelig smaker både mat og pauser mye bedre når du føler at du fortjener det og er sliten, men du behøver ikke å gå i 71°Nord tempo en hel dag for at maten skal smake.
Mitt råd er å legge opp et tempo som passer deg, ta heller å dropp den siste toppen i dag dersom du føler at det er nok. Tur for meg er kos, ikke en treningsleir! Raste – ikke Haste.

Nyt turen☺

- ------