Slik sitter du komfortabelt på tur

Når man er på tur kan det ofte være en utfordring å finne seg en god sittestilling hvor man får hvilt ryggen. Heldigvis finnes det gode løsninger.

Det er i hovedsakt 2 forskjellige kategorier. Den første er chair-kit/trekker chair hvor man benytter  eksisterende liggeunderlag inne i et stoltrekk. Det andre alternative er rene turstoler.

Når det gjelder turstoler har vi hos Hekta På tur valgt ut 2 merker som er eksperter på turstoler. Den første er Helinox og den andre er Monterra. Hovedforskjellene mellom disse er vekt og pris. Helinox er lett og kostbart, mens Monterra er litt tyngre og rimeligere. Du må derfor selv avgjøre om vekt eller pris er det viktigste for deg.

For å gjøre valget litt enklere har vi forsøkt å dele stolene opp i forskjellige kategorier.1. Chair Kit

Et Chair Kit er etter vår mening et must for alle som er glade i turlivet. Hvis du allerede har et oppblåsbart liggeunderlag, så bør du seriøst vurdere å kjøpe deg et Chair Kit.

Et Chair Kit er egentlig et trekk som man trekker på utsiden av liggeunderlaget. I dette trekket er det noen stenger og stropper som gjør at man kan brette liggeunderlaget til en stol. Genialt!

Det er mange fordeler med å kjøpe seg et Chair kit. Siden du benytter liggeunderlaget ditt får du en stol som er meget varm, takket være isolasjonsevnen til liggeunderlaget ditt. Når du ikke benytter liggeunderlaget som en stol, vil trekket være med på å beskytte liggeunderlaget ditt mot røffe steiner, kvister osv, slik at det ikke går så lett hull på liggeunderlaget.

Pass på at du kjøper riktig størrelse på chair-kitet i forhold til ditt liggeunderlag. Det finnes også forskjellige produsenter. Har du et Exped liggeunderlag anbefaler vi at du kjøper chair kitet fra Exped.  Har du et liggeunderlag fra Therm-A-Rest vil dette chair kitet passe bedre.

Se videoen med Audun som viser og forklarer Exped Chair kit her.2. Lav turstol

Helinox Ground Chair er et meget populært valg, takket være den lave vekten. Den veier kun 640gram og tar ikke så stor plass i sekken heller. Helinox er litt kostbart, men dersom du ønsker det letteste, så er Helinox det rette valget for deg.

Monterra Ground Chair koster under halvparten av Helinox Ground Chair. Litt tyngre (ca 250 gram mer). Denne er litt lavere og man sitter nærmere bakken.

Uansett hvilken av de to man velger bør man benytte et sitteunderlag i stolen, slik at man ikke blir kald i baken. Dette fra Therm-A-Rest er en sikker vinner. Dette gjelder alle turstoler.3. Turstol med lav rygg

Dersom du ønsker en litt høyere variant, så er dette 2 svært gode alternativer:

Helinox Chair One er verdens mest solgte turstol. Den er solid, lett (ca 960g) og tar lite pakkvolum. Dette gjør også at prisen er noe høyere enn på Monterra Terra.

Monterra Terra er bestselgeren fra Monterra. Veier ca 150g mer enn Helinox Chair One, men koster også ca 400,- mindre.

Uansett hvilken av de to stolene ovenfor du velger, så vil du få en svært god opplevelse. Hvis du har et stort fokus på vekt så bør du velge Helinox Chair One. Hvis ikke er Monterra Terra et minst like bra valg.4. Turstol med høy rygg

Er du interessert i enda mer komfort bør du vurdere en turstol med høy rygg.

Helinox Camp Chair er det letteste alternativet i denne kategorien. Veier ca 1335g. Meget komfortabel å sitte. Ekte Helinox-kvalitet. Koster ca 1600,-

Monterra Rest er et rimeligere alternativ enn Helinox Camp Chair. For 500,- mindre får du en minst like solid stol, men den veier ca 270g mer. Du må derfor velge om vekt eller pris er det viktigste for deg.

Uansett hvilken du velger vil du få en fantastisk god turopplevelse.5. Turstol med nakkestøtte

Med alle alternativene ovenfor får du hvilt ryggen på en glimrende måte. Ønsker du også å ha litt ekstra støtte til hode og nakke bør du ta en nærmere titt på Monterra Head Rest og Helinox Sunset Chair.

Helinox Sunset Chair har en høy rygg med muligheter for å feste bærevesken/futuralet på toppen av stolryggen. Legg en genser eller lignende inni før du fester den for å få en myk og god nakkestøtte. Veier ca 1500g.

Monterra Head Rest er en videreutvikling av Terra-modellen. På denne modellen finner du en justerbar hodestøtte. Det fine og unike med denne stolen er at den kun veier 1,2 kg og koster hele 1000,- mindre enn Helinox Sunset Chair. Et skikkelig kupp!5. Luksus på tur

Hvis du ønsker å være kongen på tur, så er det kun ett riktig valg for deg. Det er Monterra Body Rest. I tillegg til justerbar hodestøtte får du også justerbar fothviler. Det er også justerbar vinkel på ryggen. Veier under 2 kg.

Ypperlig til turer med ekstra plass (kano/kajakk, camping osv.).