Vedlikehold av fjellsko

Skrevet av: Marius Fuglestad

Fjellstøvler er et av det viktigste utstyret man investerer i når man drar til fjells eller til skogs, om ikke det aller viktigste. Det er ofte en dyr investering for folk flest. Men hvordan skal fjellstøvlene vedlikeholdes? Hvor ofte skal man egentlig vedlikeholde fjellskoene? Hva skal til for å få en lengst mulig levetid på støvlene? Ja, spørsmålene er mange! Og dere skal nå få noen enkle og god råd for hvordan nettopp dere kan øke levetiden betraktelig for deres egne fjellstøvler!


De fleste av oss som kjøper fjellsko velger ofte skoene ut ifra hvor god passform skoene har. For en godt vedlikeholdt støvel holder rett og slett passformen mye lengre og bedre. Uten tvil! Det vil med andre ord øke komforten, og minske risikoen for gnagsår underveis.  Da kommer også turgleden automatisk, så lenge utstyret er i orden.


Ønsker dere en lengre levetid på deres egne fjellstøvler? Ja, da er det første steget og budskapet å ta vare på skoene med jevnlig vedlikehold og stell av dem. Dette vil sannsynligvis gi støvlene noen ekstra leve år så lenge dem blir riktig vedlikeholdt. 

For en av de vanligste motivasjonsfaktorene for å impregnere å stelle deres egne fjellsko er for å holde på vanntettheten på skoene. Impregneres skoene jevnlig vil ikke vannet trekke like lett og raskt inn i støvelen som om du ikke gjør noe med dem. En ting er sikkert: Det funker! Ikke bare vil skoene vare lengre, men dere vil også bli mer miljøvennlig. Da impregneringen vil gjøre at miljøbelastningen blir mindre. For dagens produkter for impregnering er laget slik at det er lite miljøbelastende, og man skal virkelig bruke store mengder tuber før fotavtrykket på miljøet er like store som ved at det produseres et par nye fjellsko.

Et annet godt argument for å ta vare på deres støvler er at det vil være økonomisk lønnsømt. Det vil være billigere å impregnere dem, enn både å reparere å kjøpe nye sko. For formålet med impregnering er å få læret eller stoffer mer vanntett og holdbart. Her er det mange meninger om hvordan det skal gjøres, men husk at det uansett er bedre enn å la være. 

Hekta på turs egen ambassadør, og årets eventyrer i Norge: Marius Fuglestad, gir dere her noen enkle og gode råd for hvordan man enkelt kan ta vare på fjellstøvelene:

1)      Luft og tørk støvlene etter fjelltur!

Det første man bør gjøre er å ta ut sålene, og tørke skoene i romslig temperatur. Et godt råd er å bruke avispapir til å få ut fukt om støvlene har blitt skikkelig våte. Stapp dem fulle med avispapiret, og bytt gjerne etter en time og to, når fuktigheten har trukket inn i papiret eller når det blir nødvending. Men for all del ikke gå for fristelsen av å benytte for mye varme. Blir det varmere enn 35 grader betyr dette ofte trøbbel for skoene. Støvlene kan da krympe eller folde seg. Kalosjeringer og gummiforsterkninger kan f.eks. løsne.

2)      Hold støvlene rene innvending!

Hull i fjellsko forekommer som oftest fra innsiden på støvlene. Et godt tips her for å forebygge dette er å ta ut sålene og riste dem helt rene. Snu da støvlene opp ned, og dunk av all skitt og møkk som lyng og småstein som ofte henger seg fast eller legger seg på skoene.

 

3)      Lagre aldri skitne støvler!

Skitt og møkk er ikke bra for støvlene, og spesielt ikke for lærstøvler. Da anbefales det å fjerne lissene slik at det blir lettere å komme godt til. Deretter bør man børste bort alt skitt fra støvlene under rennende og romtemperert vann. Bruk oppvaskkost, da dette vil gjøre jobben enklere og mer effektivt! For husk at det enkle er ofte det beste!

4)      IMPREGNERING!

Etter at støvlene er grundig vasket vil skoene og spesielt lærsko absorbere vann veldig godt ettersom porene er åpne. Da absorberer skoene også impregneringen godt. Masser da inn voksen (impregneringen) med fingrene. Ønsker dere ikke å bruke fingrene kan et godt råd være å bruke en gammel kjøkkenfille eller en plastpose som vil gjøre susen. Ikke vær redd for å smøre et ekstra lag etter at første runde med impregneringen har tørket inn, og la skoene tørke godt før bruk.

 

5)      Siste finpuss!

For å sette prikken over i-en kan skokrem være et flott alternativ å benytte etter impregnerings jobben er utført. Da vil siste finpuss av skoene være gjennomført. Resultatet blir flotte støvler som har et ekstra beskyttende lag, og dere er klare for å traske av gårde til skogs, fjells eller der dere måtte ønske.

Til slutt kommer spørsmålet ofte mange lurer på; Hvor ofte skal man egentlig impregnere støvlene sine? En hovedregel her er at når vanndråpene ikke preller av, men i stedet trekker inn. Ja, da er det på tide å gjøre noe med vedlikeholdet av støvlene. Før lengre fjellturer bør impregnering nærmest være et must!


Lykke til!