Fjellturer i Norge



Stadig flere velger å tilbringe ferien i vakre Norge, og det settes nye rekorder på antall besøkende til de mest populære turdestinasjonene hvert eneste år. Vårt langstrakte land har mye å by på, og det er ikke nødvendig å dra ut av landet for å oppleve noe nytt. Vi bor i et land med fortryllende natur og uendelige muligheter når det kommer til opplevelser, aktiviteter og oppdagelse. Her kommer noen forslag til hvor du kan legge turen neste år.

 



Preikestolen

Hva med å ta turen til plassen som ble kåret av Lonely Planet i 2015 til verdens mest spektakulære utsiktspunkt, og som ligger på førsteplass på CNNs liste over 50 underverker i naturen? Den populære fjellformasjonen gjør det mulig for turgåere å stå på en naturlig prekestol og se utover den fantastiske naturen. Folk finner stadig nye måter å utforske plassen på, utenom den vanlige gåturen på ca. 2,5 timer til platået. I 2016 klatret noen opp formasjonen for første gang, og andre har benyttet stolen som vielsessted.


I 2015 besøkte over 270.000 mennesker Preikestolen, og antallet besøkende stiger hvert år. Fjellformasjonen ligger 604 meter over bakken, har en høydeforskjell på 330 meter og en distanse på 3,8 kilometer. Prekestolen ligger i Forsand, ikke så langt fra Stavanger. Foten av stolen er lett tilgjengelig med bil, i tillegg til at det går buss til den populære destinasjonen. Turen passer like godt for barn som voksne, og garanterer en opplevelse for livet. Sesongen er fra april til oktober.

 



Besseggen

Besseggen ligger i vakre og trolske Jotunheimen, og er en helt fantastisk tur å gå på en solskinnsdag. Du kan velge om du vil ta båt fra Gjendesheim til Memurubu for å begynne turen der, eller starte i den andre enden i Gjendesheim eller Bessheim og ende opp i Memurubu for så å ta båt hjem. Du får uansett en flott tur på vannet som har en helt magisk blågrønn farge.

Besseggen kan for noen være en krevende vandring. Lengden på turen er 13,3 kilometer og er beregnet å ta minst 8 timer. Selve eggen som fører opp til toppunket på 1743 meter vil for noen føles smal og bratt, og krever på visse områder lett klatring. Her er riktig utstyr som behagelige sko og en passende sekk som ligger godt på ryggen alfa og omega. Det er også lurt å være komfortabel med høyder, men den gode turånden blant alle de besøkende vil få selv den mest usikre opp uten problemer. Den vakre utsikten med det smaragdgrønne Gjendevannet på den ene siden, og det dypblå Bettvatnet på den andre, er vel verdt slitet og resulterer i en god mestringsfølelse. Sesongen er fra juni til september, og tiltrekker omlag 50.000 besøkende hvert år.

 

 



Gaustatoppen

 

Selv om Gaustatoppen er Telemarks høyeste fjell er turen lett overkommelig og fjellet enkelt å bestige. Samtidig byr toppen på en fantastisk utsikt, og det sies at det er den videste utsikten i Sør-Norge under ideelle forhold. Her vil du ha mulighet til å se Hardangervidda og fjellene i Telemark, Buskerud og i det fjerne selv fjellene i Oslomarka. Toppen ligger 1883 meter over havet med en høydeforskjell på 700 meter, og det er flere ruter å velge mellom for å nå den. Den mest benyttede og enkleste ruten starter ved parkeringsplassen i Stavsro ca. 1100 meter over havet, og turen tar omtrent 5 timer tur-retur. Stien opp til toppen gjør det lett å traske opp, og passer godt for barn. Om du ønsker en mer krevende tur kan du bestige fjellet fra Selstali i nordvest. Turen er like vakker og tar omtrent to timer lenger. Rundt 80.000 besøker Gaustadtoppen hvert år og sesongen er fra mai til oktober.

 

 



Kjerag

 

De fleste har vel på et eller annet tidspunkt sett et bilde av en person som står oppå en stein klemt mellom to fjellvegger 1000 meter over fjorden under? Det er nemlig Kjeragbolten, hovedattraksjonen på denne turdestinasjonen, og en av Norges mest populære turdestinasjoner. Dette er ikke en tur for den lettskremte. Her skal du ha gode sko og tunga rett i munn om du ikke er en erfaren fjellklatrer. Noen strekninger på turen er såpass steile at kjettinger er satt opp som man kan holde fast i for å komme seg opp. Samtidig er alle som har besteget Kjerag enige – når du når toppen er det verdt alt strevet. Turen er beregnet å ta rundt 4-6 timer, og høydeforskjellen er 570 meter. Fra Stavanger tar det tre timer med bil, og turen starter ved restauranten Øygardstøl. Hvert år kommer det omtrent 55.000 besøkende hit, og sesongen varer fra juni til september.

 

 



Romsdalseggen

 

Romsdalseggen, også kalt Norges vakreste fottur, finner du i Åndalsnes i hjertet av Romsdalen. Fra toppen har man orkesterplass til noen av Vestlandets vakreste fjell med navn som Kongen, Dronninga og Trollveggen. Utsikten strekker seg over Romsdalsfjorden og helt ut til Norskehavet. Det finnes to alternative ruter man kan gå. Normalruta er det flotteste alternativet da størstedelene av turen går over selve Romsdalseggen. Strekningen er 10 kilometer lang med en stigning på 970 meter, og tar 6-8 timer. Enkelte områder på denne ruta kan være litt utfordrende og kan være ubehagelige for de med høydeskrekk eller lite erfaring. Det bratteste partiet, kalt Rampestreken, ligger 550 meter over havet og er en syv meter lang rampe med utsikt over Åndalsnes og Romsdalsfjorden. Her kan det være lurt å pakke med seg et par solbriller på finværsdager, for det er ikke bare utsikten som er blendene når sola skinner på sitt sterkeste. Om man ønsker et mindre bratt alternativ kan man gå Romsdalseggen om Høgnosa som følger en sti på baksiden av Romsdalseggen. Dette er en lenger tur på 12 kilometer som unngår de bratteste partiene, men mange synes likevel denne strekningen er mest slitsom på grunn av terrenget. Hvert år besøker omtrent 14.500 mennesker Romsdalseggen, og sesongen er fra juni til september.

 



Galdhøpiggen

Alle har hørt om Galdhøpiggen - Norges høyeste fjell som ruver 2469 meter over havet. Man skulle kanskje tro at denne turen er reservert de mest erfarne, men det er langt ifra tilfellet. Man bestemmer helt selv hvor vanskelig man vil at turen skal være. Den enkleste strekningen går fra Juvasshytta som ligger 1840 meter over havet, med 600 meter stigning opp til toppen. Turen tar omtrent 6-7 timer tur-retur. Første pause er beregnet å finne sted før man krysser Styggebreen via taulag. Før man legger ut over breen er det viktig å ha fått i seg nok næring gjennom riktig mat og drikke. Turgåerne blir bundet fast i tau og passer på at tauet er stramt mellom deltagerne hele turen, som tar ca. én time. Etter taulaget kommer man til den bratteste delen av fjellet, og bestigningstiden tar alt fra 30 minutter til én time avhengig av form og forhold.

Når man ankommer toppen blir man møtt av en utrolig vakker utsikt over Jotunheimen. Her kan man se helt til Snøhetta i nord og Holtefjellet i sørøst på en godværsdag. Dette tilsvarer en tiendels av Norges overflate! Omtrent 25-30.000 besøker toppen hvert år, og fra Juvasshytta ble det gjennomført rundt 15.000 guidede turer i 2015. Sesongen er fra juni til oktober.

 

 



Trolltunga

 

700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal ligger bergutspringet Trolltunga – en spektakulær fjellformasjon som strekker seg ut av fjellet og serverer de besøkende en fantastisk utsikt. Man skal ha is i magen for å tørre å bevege seg ut mot tuppen og skue ut over den vakre utsikten som strekker seg i det uendelige. Selve turen opp er heller ikke noe å kimse av. Strekningen én vei er omtrent 11 kilometer og er beregnet å ta 4-6 timer, altså 8-12 timer tur-retur. Her er det viktig å ikke bite over mer enn man kan svelge – rikelig med pauser, nok niste og riktig tempo er viktig, spesielt om man ikke er vant fjellklatrer. Omtrent 50.000 besøker Trolltunga hvert år, og det gjennomføres relativt ofte redningsaksjoner av turgåere i vanskeligheter. Vær derfor godt forberedt! Om alt er under kontroll er dette en tur som virkelig lever opp til forventningene når man når toppen, 1100 meter over havet. Sesongen er fra juni til september.

 

 



Rallarvegen

 

Er du av typen som foretrekker å sykle er Rallarvegen et perfekt turalternativ for deg. Den nesten 80 kilometer lange, og svært populære sykkelturen, tar deg fra Haugastøl til Finse, Hallingskeid og Myrdal, før den ender opp i Flåm. Dette er anleggsveien som ble laget i sammenheng med Bergensbanens fremkomst i det forrige århundreskiftet. Her er det mye vakkert og spennende å se, og terrenget skifter fra slakke østlandsfjell til steile vestlandsdaler i løpet av strekningen. Man deler som regel turen opp i tre etapper, men dette velger man ut fra egne preferanser. Husk å pakk i smarte sykkelvesker som ikke blir et hinder i løpet av strekningen. Turen tar deg gjennom høyfjellsområder fra 1000 til 1340 meter over havet og helt ned til havnivå. Mellom 20-25.000 sykler denne turen hvert år, og sesongen er fra juli til september.

 

 



Slogen

 

Som en pyramide strekker Slogen seg 1564 meter over havet, og ser bratt og ufremkommelig ut på lang avstand. Skinnet bedrar, og fjellet er i virkeligheten relativt enkelt å bestige. Fra toppen strekker utsikten seg over tindene, de irrgrønne fjordene og de vakre breene rundt. Slogen lever opp til sitt rykte som Sunnmøres vakreste topp. Selv om turen er enklere enn den ser ut, er det også noen bratte partier innimellom som krever lett klatring. Turen er bare 2,9 kilometer lang og tar omtrent 4 timer, men det anbefales likevel å legge inn en overnatting på Patchellhytta. Dette er en selvbetjent hytte øverst i Habostaddalen, det perfekte overnattingssted før man bestiger toppen. På den måten passer turen også godt for barn. Fra hytta tar turen 2-3 timer, og selv om stien ikke er merket er det lett å finne veien. Sesongen er fra juni til september og rundt 12.000 besøker fjellet hvert år.

 

 



Over vidden mellom Fløyen og Ulriken

 

Bergen er kjent for sine innhyllende fjell, som ikke bare er vakre, men også er årsaken til de store mengdene regn byen er velsignet med. Den mest kjente turen på byfjellene er turen som går over vidden, og som gir en følelse av høyfjell hele året rundt. Mange velger å ta Fløibanen fra Fisketorget i sentrum opp til Fløyen som ligger 320 meter over havet, men man kan også gå Fløysvingene opp fra Skansen. Her får du et overblikk over hele Bergen by, og det er virkelig et vakkert syn. Fra Fløyen går turen videre til Ulrikens topp som ligger 643 meter over havet. Turen tar mellom 4 og 6 timer. Herfra kan man ta gondolbanen ned fra toppen, men man kan også gå om man ønsker det. Det er helt opp til den enkelte hvilken ende man vil begynne i, turen er like vakker om man begynner med Ulriksbanen og går de 13 kilometerne derfra til Fløyen. Strekningen byr på mye kulturhistorie, og fordi vidden er det høyeste punktet er det vakker utsikt over både fjord og sentrum store deler av veien. Det er også mulig å gå denne strekningen på nattestid om man ønsker å få med seg den fantastiske soloppgangen. Sesongen er fra mars til september.

 

 

God tur :)