Hurtigguide til terrengløping



Undersøkelser viser at 39% av befolkningen i Norge praktiserer løping. Av disse ønsker 92% å inkludere en eller annen form for terrengløp i treningen sin.

Fordelen med terrengløping er mange og du får mye ekstra på kjøpet kontra vanlig løping langs landeveien eller i byen. Du får muligheten til å trene kroppen på en helt annen måte og både styrke, kondisjon og koordinasjon settes på prøve. Helsegevinsten er stor og du kommer nærme naturen på en veldig fin måte.

Vi har forsøkt å lage en oversikt over hva det kan være greit å tenke på når du skal kjøpe sko og klær til terrengløping.



Sko

Når du skal velge terrengløpesko er det viktig å vurdere hvilket underlag du mest sannsynlig kommer til å løpe på. Du har for eksempel myke stier som grusveier og turstier. Her passer disse skoene godt. Videre har du tekniske stier i skogen med ulendt terreng, røtter og steiner og da vil en av disse modellene passe best. På stier og veier på fjellet med tøffere og hardere underlag vil vi anbefale noen av disse modellene. Eller passer det kanskje å velge en allround modell som dekker opp for de fleste av disse underlagene?

Terrengløpesko har egenskaper som gir deg godt feste på glatt og ulendt underlag. Det er ulike typer såler for de ulike typer underlagene. Såler for tekniske stier er grove og gir bedre tak på vått og sleipt underlag, mens såler for myke stier er mer nøytrale og vil gi en god løpsfølelse på grusveier og asfalt. Såler for fjellet er hardere og mer robust og beskytter derfor bedre mot hardt og røft underlag.



Opplevelser

Når du løper i terrenget kommer du nærmere naturen. For mange er dette mer enn nok i seg selv. For å booste treningen og øke motivasjonen kan det være et godt tips å melde seg på en konkurranse eller bli med i en løpegruppe. Det dukker stadig opp nye, spennende konkurranser rundt omkring i det vakre landet vårt. Dette er en fin mulighet til å få nye opplevelser og samtidig pushe seg selv til å bryte nye grenser. Visste du at flere og flere løpere kunne tenkt seg å delta på et ultra løp en eller annen gang i fremtiden? Vi kan godt si at ultraløp er på vei til å bli det nye maratonet.



Velg riktige klær

Få en bedre opplevelse med de riktige tekstilene. Når du skal ut å løpe i terrenget får du best mulig opplevelse hvis du er riktig kledd for anledningen. Dette øker prestasjonsevnen underveis, og hjelper til med å unngå skader og holde deg frisk. Velg tekstiler utifra vær og årstid.

En teknisk løpetrøye hjelper til med å holde deg temperert underveis i løpingen og tørker fort.

Velg en lett løpeshorts eller tights med lett kompresjon for best mulig løpsfølelse og komfort, samt at de er smidige og følger dine bevegelser. De har også små lommer med plass til det mest nødvendige som mobiltelefon eller bilnøkler.

Ta med en lett vindjakke i løpesekken så er du rustet for litt tøffere vær hvis det skulle være nødvending. Disse jakkene er ultralette og tar liten plass i sekken, du merker ikke engang at du har den med.

Apropos løpesekk, eller løpevest! Visste du at disse er så lette og smidige at de sitter helt integrert med kroppen? De går i ett med dine bevegelser og du merker ikke engang at du har de på. Få med deg det du trenger for korte og lengre løpeturer i terrenget. En lett løpejakke, ekstra t-skjorte, næring og mobiltelefon. Løpevester kommer i alt fra 2 til 15 liters pakkvolum så du finner lett en sekk som vil passe for dine behov.



Smarte ting som gjør løpingen enda litt bedre

Noen løpesko har integrerte gamasjer for å hindre at grus og bøss kommer inn i skoene. Har ikke skoene du ønsker dette, kan du supplere med et par lave gamasjer.

En god løpecaps er også å anbefale. Den vil sørge for å fange opp svetten og føre denne videre vekk fra hodet.



Stiene venter på deg

Oppsidene ved terrengløping er mange. Du skal antageligvis ikke så langt hjemmefra for å finne fine løpestier. Det er heller ikke all verdens av utstyr man trenger for å få fine opplevelser. Bruk ditt nærområde for alt det er verdt, pakk løpesekken og dra ut på oppdagelsesferd. Hvis dørstokkmila virker lang, sett deg noen lett oppnåelige mål i starten også kan man øke etterhvert. En liten halvtime i starten kan gi gode opplevelser og økt overskudd. Etterhvert kan man sette seg større mål. Kanskje du kan legge ut på en liten miniekspedisjon med løpesko i ditt nærområde? Bruk google for å finne flere tips og anbefalinger til løpeturer og treningstips.

God tur! :)