How to hengekøye like a pro

Skrevet og foto: Mathea Fennefoss Johnsgaard

Få ting er så kjekt som å hoppe til køys under stjernehimmelen, med fjelluft og gjerne nordlys. Kanskje å våkne opp til den deilige lyden av stillhet og vakkert morgenlys. Allikevel er det noen triks som er smarte å kunne for at natta i hengekøye ikke skal bli en kald og slitsom opplevelse.

I første omgang må en gå til anskaffelse av en hengekøye beregnet på turbruk. Hengekøyene fra Ticket to the Moon er lojale turkamerater. Gå for compact-hengekøye om du er gramjeger, eller original-hengekøye om du er luksuscamper. Ikke glem opphengstauene hjemme, da blir det fort lite henging. Man kan få kjøpt opphengstau beregnet til hengekøyebruk, men taustumper og lastestropper fra Biltema fungerer også ypperlig.

Fin utsikt kommer høyt på prioriteringslista når man skal tilbringe en natt i hengekøye. Allikevel kan det være lurt å finne et sted med mest mulig ly. Når man ligger i hengekøye blir soveposen klemt flat slik at den mister isoleringsevne. Det kan dermed fort bli kaldt på stumpen når det kommer inn kald vind nedenfra. Det er derfor viktig å ha med seg et godt isolerende liggeunderlag i sekken, og sovepose egnet for sesongen. Dersom det er meldt nedbør eller vind kan det være lurt å pakke med seg en tarp som kan settes opp som tak eller levegg.

Et annet triks en kan bruke for å holde seg varm gjennom natten, er å koke opp vann og helle det over i en nalgeneflaske. Denne vil gi god varme gjennom hele natta. Det er også lurt å pakke seg godt inn i lue og buff da mye varme forsvinner gjennom hode og hals. Et ekstra par tjukke sokker er heller ikke å forakte.

Sommerstid er myggstift/myggnett en god idé. Ellers er det bare å tenne bål, lage mat og nyte den deilige tilværelse.

God tur!