Produkttest: Hvilke isolasjon fungerer best i hengekøya?

Navn: Stine Mikalsen
Instagram: @stineogmalamutene

Hengekøye er blitt megapopulært som overnattingsform. En avgjørende faktor for en vellykket natt ute er å unngå å fryse. Dette løser man med en god sovepose, men kanskje enda viktigere er isolasjonen mellom deg og hengekøyen.

Det store spørsmålet blir da: Hva slags type isolasjon skal man velge?

Vi har derfor utfordret vår ambassadør Stine Mikalsen til å teste 3 forskjellige former for isolasjon i en hengekøye.

1. Tradisjonelt liggeunderlag (Exped Synmat 3-D 7)

2. Spesiallaget liggeunderlag for hengekøye (Klymit Insulated Hammock V)

3. Underquilt (DD Hammocks Underblanket)

Planlegging

Jeg har fått i oppdrag av Hekta på Tur å teste 3 forskjellige måter å isolere hengekøye på. Det å sove i hengekøye har jeg blitt veldig glad i. Finnes det noe bedre enn å ligge og kikke mot stjernene eller se på sola og nyte utsikten samtidig? Hengekøye er også en utrolig enkel måte å dra på tur på, alt du trenger er to trær. Men for at turen skal bli bra er riktig liggeunderlag og hvordan det isolerer viktig. 

Når jeg reiser på lavterskeltur, er det godt å pakke med seg god mat, komfort og litt ekstra godis til bikkjene.

Isolasjonen jeg skal teste er Klymit Insulated Hammock V (spesialdesignet for hengekøye), Exped Synmat 3-D 7 M og DD Hammocks Underblanket – Quilt. Av disse tre har jeg bare erfaring med Exped fra tidligere, så det blir spennende å teste ut de andre.

Gjennomføring

EXPED SYNMAT 3-D 7 M

Det første jeg alltid gjør når jeg kommer frem til camp er å henge opp hengekøya. Det er en fin sommerdag og jeg gleder meg til å ligge å kikke på stjernene og la tankene fare.

Liggeunderlaget blir blåst opp på under to minutter med posen som følger med. Posen du fyller luft med, kan også brukes som en pakkpose. Når jeg legger det i hengekøya passer jeg på at jeg legger det rett og langt nok opp, her er det også viktig å henge køya slik at underlaget ikke glir ned i køya.

Exped har jeg brukt mange ganger, sommer som vinter. Jeg er veldig fornøyd med hvordan det isolerer mot bakken, her kjenner jeg ikke kulda som kommer under ifra. Derimot får man ingen isolasjon på sidene av hengekøya med dette underlaget, så på vinterstid, når det er skikkelig kaldt pleier jeg å legge ett skinnfell oppi i tillegg, da er jeg god og varm. Exped Synmat 3-D 7 veier også endel og tar endel plass i sekken.

DD HAMMOCKS UNDERBLANKET – QUILT

Å bruke Quilt som isolasjon er jeg ikke kjent med, men den er enkel å feste og henge på. Jeg brukte en hengekøye fra Kammok som har fester til quilten, men man kan også sy hemper på andre hengekøyer.

Jeg koser meg med varm mat og drikke før jeg legger meg i hengekøya. Denne kvelden er det en magisk solnedgang og det er helt vindstille. Jeg ligger godt i hengekøya når jeg legger meg for kvelden. Derimot våkner jeg opp noen timer senere av at jeg er veldig kald. Det er rundt 7 grader denne natta og jeg må blåse opp liggeunderlaget og lage meg en varmeflaske fordi jeg er blitt ganske nedkjølt.

Underquilten er nok best som er forsterkning om vinteren. Denne isolerte dårlig i forhold til hva jeg forventet. Men med et liggeunderlag blir det kjempe lunt og varmt.

NB! Ved førstegangs oppsett av underquilt er det iflg. Hekta På Tur viktig at den ikke er for stram eller for slakk. Er den for slakk blir det for mye luft mellom den og hengekøya. Er den for stram vil isolasjonen bli klemt flat av kroppsvekten og derfor vil den miste mye av sin funksjon. Jeg ser at jeg kan ha strammet underquilten for mye og dette kan ha gjort at jeg ble så kald.

KLYMIT INSULATED HAMMOCK V

Denne kvelden er jeg alene på tur. Dette er også en av mine mål for året, å sove ute alene. Første turen hadde jeg allerede i februar og jeg har sovet alene flere ganger etterpå. Så jeg vet at jeg klarer det, men noen sommerfugler blir det likevel. Jeg gir alltid beskjed til Øyvind hvor jeg skal og sier ifra når jeg har kommet frem. Dette er en god trygghet for oss begge.

Jeg kommer frem til camp, koser meg med mat, drikke, en god bok og musikk. Jeg kjenner en ekstra ro når jeg alene, pulsen går ned, og naturen nytes enda litt mer. Jeg får også med meg mer, ekorn som hopper fra tre til tre, stjerneskudd på kvelden og en malamute valp som ligger i lyngen og koser seg. 

Hammock V blåses opp med munnen, og det går fort noen minutter før det er blåst opp. Her savner jeg en pose å fylle luft med. Det ligger fint i hengekøya og jeg ser med engang fordelen med klaffene på sidene. Jeg gleder meg til å legge meg.

Jeg våkner dagen etterpå, hengekøya ligger akkurat lavt nok til å skru på primusen og drikke kakao uten å reise meg opp. Jeg har sovet godt, liggeunderlaget var varmt og jeg har ikke vært kald.

Oppsummering

Jeg sover mye ute og er derfor avhengig av at produktene jeg bruker fungerer og holder meg varm. Jeg elsker å sove ute i hengekøye.

For meg funket Underquilten dessverre dårligst da jeg testet den, men jeg har stor tro på denne som er forsterkning på vinteren, og jeg kommer til å investere i denne til vinterbruk. Exped Synmat 3-D 7 fungerer fint i hengekøya, men kanskje aller best i teltet eller under en tarp rett på bakken. Dette fordi man lett kan velte ut om man ikke følger godt nok med, og det isolerer ikke bra nok fra sidene.

Min favoritt ble Klymit Hammock V, som er spesial designet til hengekøye. Her kjenner man ikke kulde fra sidene, og det isolerer godt.

Om du ønsker selv å sove alene ute har jeg noen tips til deg;

  •  Si ifra hvor du reiser
  •  Reis til et sted du er kjent og føler deg trygg på å være
  •  Ta med ekstra komfort, mat og drikke
  •  Du trenger ikke reise langt
  •  Pass på at du har dekning på telefonen i tilfelle det skulle være noe
  •  Det er ingen skam å snu
  •  Ta med eller lån en hund, de er gode på å varsle og man føler seg tryggere, pluss at det er mye kos i å ha med hund på tur
  •  Hvis du blir redd, tenk over om det virkelig er en grunn til å være redd eller om det bare er irrasjonell frykt.
  •  Ikke skriv på sosiale medier hvor du er når du er alene, dette kan du heller skrive når du kommer hjem.
  •  Du trenger ikke kjempe dyrt utstyr, men kvalitet er bedre enn kvantitet. Man kan kjøpe brukt, eller låne.