Slik får du en ekstra god natt i hengekøya

Faktisk var det indianerne som oppfant hengekøyen – og det er vi dem evige takknemlige for. Mer komfortabel måte å sove på er det vanskelig å finne. Man får en unik nærhet til naturen, den er liten og lett – og den kan monteres nesten over alt.

I en hengekøye slipper du å bekymre deg for ulent terreng og du har ingen røtter, steiner osv som gir deg en dårlig soveopplevelse. Så hvordan får en ekstra god natt i hengekøya? Vi har satt opp noen punkter slik at du nå kan «hengekøye like a pro»

Tarp – et must

Det kan regne, snø, sludde og blåse – og i tillegg slår kulda ned om natten. En tarp løser disse utfordringene. Jo mer uttrykt det er eller jo mer det blåser desto lavere ned monterer du tarpen.

Mye regn

Ved mye regn vil vannet alltid finne letteste veien ned, og ofte er det langs opphengstauet ditt og deretter ned i hengekøya. Tar du et tynt tau (lus) på ca 15 cm og knyter midt på hver av opphengstauene så unngår man dette.

Isolasjon fra bakken

Kulde fra bakken vil komme opp mot hengekøya og på alle steder hvor du klemmer sammen soveposen vil du ha alt for lite isolasjon. Dette kan løses på flere måter enten ved et godt liggeunderlag (flere hengekøyer har egen lomme for dette) eller ved et såkalt underquilt som er et isolerende teppe som ligger under hele hoveddelen av køya. I tillegg finnes det spesial liggeunderlag for hengekøyer som også isolerer oppover sidene på hengekøya.

Jeg sover best på siden eller magen

Når du monterer en hengkøye er en vanlig feil å montere den for stramt. Opphengstauet  skal ha en vinkel på ca 30° (strekk ut pekefinger og ta tommelen rett opp – da har du ca 30°). Når køya er montert med korrekt «bananslakk» kan du legge deg i nesten 45° vinkel (avhengig av hvor stor køya de er) og da får du en nesten helt plan flate og kan ligge både på magen og på siden.

Dobbel eller enkel hengekøye?

Noen merker opererer med dobbel og enkel køye, dette er egentlig svært misvisende. Det går an å ligge 2 i en hengekøye, men komfortabelt blir det ikke. Den korrekte beskrivelsen skulle heller vært Komfort (dobbel) og Kompakt (Singel/Enkel). Særlig dersom man er lang eller stor, så øker komforten mye ved å velge en større hengekøye.

Innsekter

Med ett myggnett  trenger du ikke lengre å irritere deg over mygg og insekter. Flere hengekøyer kommer med integrert myggnett og til alle andre kan myggnett kjøpes separat.

Ikke glem pysjen

Selv med en god og varm sovepose og et isolerende underlag er ull på kroppen perfekt som nattøy. Vi mister også mye varme igjennom blant annet hodet, så en god lue og skikkelige ullsokker er et must. Er du litt ekstra frysen er en ide å bruke en Nalgene flaske som varmeflaske. Kok opp vann og legg flasken nederst i soveposen. Det gir en ekstra god varme. 

Morgenkaffe på senga

Å ligge i hengekøya og sakte med sikkert våkne med en rykende kopp kaffe er en magisk følelse. Det kan du enkelt få til med litt forberedelser kvelden før du legger deg. Monter køya så lavt at du kan strekke hånden ned til bakken – gjør klar brenneren og kaffekoppen. Da er det bare å trykke på tenneren og vente på at vannet skal koke når du våkner.

Med en hengekøye kan du våkne til en utsikt som ikke kan kjøpes for penger og du kan kjenne på ekte glede.