• Gratis frakt over 1000,-
 • Superrask levering
 • Gratis bytte
 • 30 dager åpent kjøp
Sove ute
Årets beste topptursekker (2022)

Skal du på topptur trenger du en god sekk som dekker ditt behov. Det er mange forskjellige typer og merker på markedet og her guider vi deg gjennom de sekkene vi mener er de beste.

Dette kjennetegner en god topptursekk

 • Dedikert plass til skredutstyr: Dette må være enkelt å få ut av sekken, slik at du raskt får tak i det ved behov.
 • Feste til isøks
 • Feste til ski/snowboard
 • Hjelmfeste


Noen foretrekker også å bruke et drikkesystem (drikkeblære) på toppturer. Om du er en av de, så bør sekken ha opplegget klart for et drikkesystem.

Grunnleggende utstyr

Uansett om du skal på en lang eller kort topptur er det alltid behov for å ha med seg noe utstyr. Grunnleggende utstyr som bør være med på enhver tur er:

 • Mat & drikke
 • Førstehjelpsutstyr
 • Hjelm
 • Skifeller
 • Skredutstyr: Søkestang, spade og skredsøker
 • Tørt skift (ullundertøy)
 • Lett dunjakke og vindtett jakke
 • Alpintbriller / Goggles
 • (Vindsekk)
 • (Breutstyr: Stegjern, isøks, klatresele, tau osv.)

Hvor stor bør topptursekken være?

Ca 20-45 liter er et enkle svaret.

Størrelsen på sekken avhenger av ditt behov, lengde på turen og hvor mye du skal ha med deg. I Norge selges det mest 30-45 liters sekker, mens det i utlandet er veldig populært med mindre sekker (20-30 liter)

TIPS: Husk at sekkene kan komprimeres dersom du ikke fyller de helt fulle

Gregory Targhee

Volum: 32 & 45 Liter

Gregory Targhee er en prisvinnende unisex skisekk, perfekt til både topptur og frikjøring.

Sekken har full åpning til hovedrommet via ryggpanelet og har også et eget sikkerhetsrom med plass til blant annet spade og søkestang. Egen lomme for briller og tilbehør og enkelt bæresystem for hjelm. Targhee har også polstrede skulderstropper med isolert hydreringshylse og brystrem med integrert sikkerhetsfløyte.

Kjøp og les mer om Gregory Targhee her

Ortovox Haute Route

Volum: 32 & 40 Liter. Denne kommer også i en Short utgave (kortere rygglengde) på 32 og 40 Liter.

Ortovox Haute Route (oppkalt etter den legendariseke randonee ruten) er tilpasset de litt lengre dagsturene hvor bære/kjøre komfort er viktig.

Full tilgang til hovedrommet gjennom glidelås som går helt rundt ryggpanelet. Ryggsekken har meget gode håndtak på glidelåsene som er enkle å få tak på med hansker eller vottter. Sekken er tilpasset bæring av ski både på siden og diagonalt. Den har også festeløsning for snowboard, tau og stegjern. Hjelmnettet er festet nesten i bunn utenpå ryggsekken slik at man alltid har en plass å legge hjelmen på tur. 

Kjøp og les mer om Ortovox Haute Route her

Deuter Guide

Volum: 42 L Dame, 44 L Herre

Deuter Guide er en fullblods alpin topptursekk. Sekken kommer blant annet med inngang foran slik at du lett og raskt får tilgang til utstyret ditt. Trenger du å spare vekt så fjerner du bare hoftebeltet, hjelmnett eller ramme. Dette kan gi deg en vektreduksjon på opptil 380g

Sekken sitter tett på ryggen og har meget god passform. Sekken har et meget fleksibelt VariFlex hoftebelte som følger bevegelsene dine og hjelper deg å føre belastning til hoftene. Justerbare stropper for individuell justering av belastningsfordelingen på skuldre følger også med. Guide er også utstyrt med avstivet hjelmnett du kan feste foran på sekken slik at hjelmen alltid er godt sikret. 

Kjøp og les mer om Deuter Guide modellene her

Osprey Kamber / Osprey Kresta

Volum Kamber: 16, 22, 30, 42 Liter
Volum Kresta: 14, 20, 30 Liter

Osprey Kamber og Kresta kommer i flere forskjellige størrelser. Dette er svært gode sekker som passer perfekt til ski- og snowboardturer i fjellet. De er designet for utfordrende oppstigninger, episke turer i utmark og komfortable turer i preparerte løyper.

Felles for alle Kamber og Kresta modellene er at de er spekket med tekniske løsninger, og er utviklet for å gi deg optimal passform og brukervennlighet slik at du skal få en så bra skitur som mulig. Ryggpanelet er laget for å være på hjemmebane i fjellet; det er trykkstøpt og har snøavvisende egenskaper. Sekkene har også rikelig med festepunkter for ski (A bæring og diagonalt) og snowboard (horisontalt og vertikalt).

Kjøp og les mer om Osprey Kamber og Kresta her

Gregory Targhee FT

Volum: 35 & 45 Liter

Gregory Targhee FT er perfekt til toppturer der det er viktig å ha med ekstra utstyr. Sekken kommer med avtagbart hoftebelte og topplokk. Med et tight ryggsystem gir Targhee FT deg meget god bærekomfort og stabilitet også når du bærer tungt. Egen skredlomme finner du foran på sekken og tilgang til hovedrom får du fra stor toppåpning og full glidelåsåpning fra siden. Både glidelåser, fester, hjelmnett og stramming er enkle å benytte seg av, selv med hansker og votter.

TIPS: Gragory Targhee FT er den eneste sekken hvor du kan feste skiene til sekken uten å ta av sekken 🙂 Sjekk ut videoen av dette her

Kjøp og les mer om Gregory Targhee FT

Ortovox Peak

Volum: 35 & 45 Liter. Den kommer også i en Short utgave (kortere rygglengde) på 32 og 42 Liter.

Ortovox Peak er en utrolig robust sekk takket være bruken av det ekstremt slitesterke materialet Nylon 420N Manstar. De brede, polstrede skulderstroppene og hoftebeltet fordeler vekten i sekken jevnt mellom skuldrene og hoftene, og sikrer meget god bærekomfort. Peak gir deg enkel tilgang til hovedrommet. I tillegg finner man et eget sikkerhetsrom, festemuligheter for tau, isøks, stegjern, ski og snowboard.

Noe av det som gjør Peak ekstra spesiell er at ryggpanelet er laget av presset Swiss-Wool. I likhet med ull i klær gir også ullen her god fukttransport og sørger for at det føles behagelig og tørt å bære sekken. Ullen gjør også at ryggpanelet tørker fortere.

Kjøp og les mer om Ortovox Peak her

Osprey Sopris / Osprey Soelden

Volum Sopris (dame): 20 & 30 Liter
Volum Soelden (herrre): 22, 32, 42 Liter

Osprey Soelden og Sopris er en del av skisekk-satsningen til Osprey. Dette er tekniske skisekker som er perfekt når du skal ut på «eventyr i villmarken». Sekken tilbyr førsteklasses passform, smarte detaljer og funksjoner. Soelden/Sopris er slitesterk skisekker med lav vekt. Stoffene og materialet som er brukt er av høyeste kvalitet og dette gjør at hvert gram føles lettere å bære under slitsomme oppstigninger. Tilgang til hovedrommet får du via ryggpanelet.

Rask og enkel tilgang til sikkerhetslomme der du kan få plass til både spade og søkestang. Sekkene kommer også med hjelmnett i front og en «ripefri» lomme til briller og elektronikk.

Kjøp og les mer om Osprey Sopris og Soelden her

Gregory Alpinisto

Volum: 35 & 50 Liter

Gregory Alpinisto er med sine smarte løsninger og fantastisk bærekomfort en sikker vinner i den vertikale verden. Gregory bruker Fusion Flex Suspension aluminiumsramme noe som gjør at du får optimal bærekomfort og vektfordeling. Alpinisto er sekken du kan ha mye vekt i uten at den blir ukomfortabel eller ustabil på ryggen. Trenger du at sekken er lettere enn sine 1,6 kg har du mulighet til å fjerne topplokket, ta ut rammen og også fjerne hoftebeltet.

Alpinisto er spekket med smarte detaljer. Skulderstropper og hoftebelte er designet slik at du fint kan ha på deg klatreutstyr. Inngang til hovedrommet får du både fra toppen av sekken og via en lang glidelås på siden. Sekken har også ekstra forsterkede skifester for A-bæring av ski og har også pulkfester på hoftebeltet. Dette gjør at Alpinisto kan erstatte pulkbeltet ditt hvis du bruker taudrag

Fester til bre- og isøks, ekspanderende frontlomme med lett og sikker tilgang til stegjern på utsiden av sekken og mange festemuligheter gjør også denne sekken svært godt egnet til guider, redningskorps osv.

Kjøp og les mer om Gregory Alpinisto her

Exped Mountain Pro

Volum: 30 & 40 Liter

Mountain Pro serien fra Exped er en meget gjennomtenkt minimalistisk sekk med et utall av muligheter. Sekken ble i første omgang tenkt brukt av tinde vandrere, randonee kjørere og quider, men resultatet er så godt at den har blitt til en fantastik allround sekk for alt av friluftsfolk.

Hovedrommet er 100 % vanntett med tapede sømmer og roll top. Dersom du er ute i finvær kan man enkelt brette bort roll top’en og ha raskere tilgang til hovedrommet. I sekken er det også satt av plass til sikkerhetsutstyr som spade og søkestang. Ryggplaten kan enkelt tas ut å brukes som sitteplate. Vanntett uttagbar kartmappe.

5 rader med opphengsløkker sammen med de 4 inkluderte reimer gir deg en verden av muligheter for oppheng av ski, brett og annet utstyr. Plass til staver og isøks.

Kjøp og les mer om Exped Mountain Pro her

Sikkerhetstips til toppturen

Når du skal ferdes i fjellet er det viktig å ha gode rutinger mtp. sikkerhet.

Husk derfor følgende:

 • Sjekk skredfaren i området før du legger ut på tur. Grav snøprofil om du er usikker.
 • Sjekk værmelding
 • Snakk med lokale om du ikke er kjent i området
 • Vi anbefaler alle å ta skredkurs, eller lese deg opp ( vi har bøker)
 • Sett deg godt inn i hvordan skresøkeren din fungerer før du legger ut på tur.

Konklusjon

Som denne oversikten viser så finnes det utrolig mange gode topptursekker. Det er opp til deg å velge hvilken modell som passer best for ditt bruk, men vi håper denne oversikten har gjort det enklere for deg å finne din nye favorittsekk.

Om du vil se hele vårt utvalg av topptursekker, så finner du her.

God tur!