Dette må du vite om ryggsekker

Har du båret ryggsekk noen mil, så vet du hvor viktig det er å ha en høykvalitetssekk som er tilpasset din kropp og ditt bruk. test

Vi fører ryggsekker fra noen av de mest dedikerte produsentene i verden; Osprey, Lowe Alpine, Gregory, Deuter og Mountain Hardwear.

Størrelse

Hvis du skal ha en god ryggsekk, er det fornuftig å kjøpe en sekk med litt større volum enn det du har behov for der og da. De fleste ryggsekker har så gode kompresjonsmuligheter at det sjelden byr på problemer.

Skal du på en dagstur, så passer det fint med en sekk på inntil 35 liter.

Skal du på en weekendtur anbefaler vi en sekk som har størrelse på inntil 65 liter.

Skal du på langtur ville vi valgt en sekk som har et volum på inntil 110 liter.

Bæresystem

Det er viktig å velge en sekk som har et bæresystem som passer til deg og din kropp. En kvinne trenger et annet bæresystem enn en mann. Vi har flere sekker som er spesielt designet for turglade kvinner.

Sekkene som er spesielt tilpasset kvinners anatomi, har en annen utforming av hoftebelte og skulderstropper.

Noen av oss er store, mens noen er litt mindre. Det er derfor viktig at bæresystemet har justeringsmuligheter slik at sekken kan tilpasses kroppen din. På noen sekker kan man justere rygglengden, mens andre må bestilles i i din lengde (S-M-L).

Når du skal kjøpe en sekk må du vite rygglengden din. Den måles fra nedre del av nakken og ned til rett over hoftekammen. En lang person kan godt ha en kort sekk. Nederst på denne siden finner du en video som viser hvordan du måler rygglengden din.

Et regntrekk til sekken er et must! Gode sekker har dette inkludert.

Slik pakker du sekken

– Pakk tunge saker nærmest ryggen og gjerne høyt opp i sekken. På den måten får du bedre balanse i sekken.

– Forsøk å unngå å pakke gjenstander utenpå sekken. Om du må gjøre det, så er det lurt å ha med ekstra stropper, slik at du får festet gjenstandene godt fast.

– Saker du trenger raskt pakker du øverst eller i sidelommer, slik som regntøy og en ekstra genser.

– Bruk vanntette pakkposer i forskjellige farger og bruk samme system hver gang. Rull gjerne klærne sammen som en sylinder og pakk med flid.

– Sørg for at det ikke er noen “tomme” hull i sekken. Dra til alle reimer og kompresjonstrekk slik at alt ligger stabilt i sekken. 

– Soveposen og liggeunderlaget pakker du nederst i sekken.

– Sørg for å ha god balanse i sekken, ved at vekten blir fordelt på begge sider.

– Tenk vekt når du pakker sekken. Komfortgrensen for en normal mann går gjerne på rundt 25 kilo. For kvinner ligger det rundt 20kg. Dette er selvsagt individuelt, men hovedregelen er at turgleden øker jo lettere sekken er.

Flere pakketips kan du lese her

Pakketips for gramjegere kan du lese her

Hvordan tilpasse en ryggsekk?

Ryggsekken skal være «en del av kroppen din». Hovedtyngden av vekten skal kanaliseres til hoftene hvor vi tåler mest belastning. Samtidig gir det et lavere tyngdepunkt og derfor bedre balanse.

I dag finnes det ryggsekker for nesten et hvert formål, men alle kan brukes til mye mer. Så finn den sekken som passer ditt bruk best i volum og funksjon.

De fleste moderne sekker har justerbar rygglengde og/eller kommer i forskjellige rygglengder.  Selv om du er høy, er det ikke sikkert at du har lang rygg og vise versa. Mål derfor rygglengden din.

Den måles med et målebånd fra virvelen C7 (nederste ryggvirvel) til toppen av hoftebena dine (se tegning). Når du vet rygglengden din, vet du også hvilken størrelse sekk du skal kjøpe. Som regel blir hoftebelte lengere og sekken noen liter større når man velger en sekk i str L kontra en i M.

Slik tar du på deg en ryggsekk:

  1. Løsne alle stropper på bæresystemet.
  2. Sett på hoftebelte først og stram dette da det ligger behagelig rett ovenfor hoftene dine. Pass på at du strammer jevnt på begge sider slik at klipset kommer i senter.
  3. Stram skulderstroppene
  4. Fest brystremmen. Den skal være horisontal og ca. 5 centimeter under halsgropen  din.
  5. Da er det på tide å se i speilet, gjerne fra siden. Skulderstroppene skal nå slutte godt rundt skuldrene dine. Gjør de ikke det, juster ryggen kortere. Glir hoftebeltet opp, juster ryggen lengere.
  6.  På toppen av skulderstroppene er det balansestropper. Går du oppover, stram disse – går du nedover så løsne disse. Løse balansestropper gir også bedre ventilasjon.
  7. På en del sekker er det også balansestropper bak på hoftebeltet. Disse strammes for å få en bedre kontroll på vekten i krevende terreng. I lett terreng er det mer behagelig og vil gi bedre ventilasjon dersom du løsner disse.

NB! Prøv sekken med vekt gjerne den vekten du tror du generelt vil ha i den.