Derfor er ull gull

Ulltrådene er mye mer porøse og inneholder derfor mye mer luft enn andre fibre, som bomull og syntetiske stoffer.

Dette gir ull to store fordeler:
• Ull kan absorbere opptil 30 % av egen vekt uten å føles våt.
• I motsetning til vann så leder luft varme svært dårlig – derfor beholdes den varme luften rundt kroppen din når du bruker ull.

Våt og varm
Ull har også den egenskapen at den beholder store deler av varmen selv når den er helt gjennomvåt takket være de svært porøse ulltrådene. Ull holder på fukten slik at kroppsvarmen varmer opp vannet, mens andre tekstiler fortsetter å transportere vekk fukten og derved ikke får varmet opp noe.

Ikke vask ull for ofte
Ull inneholder et fettstoff, lanolin. Fettet gjør at ull ikke blir skitten så lett. Lanolin reagerer med svette og danner såpe. Ull vil derfor til en viss grad «vaske seg selv». Skal du på lengre tur og ikke ønsker å stinke gammel svette? Da er det kun ULL som gjelder.

Miljøvennlig
Ull er et naturlig produkt som setter et svært lavt miljøavtrykk i forhold til alle andre plagg.

Ull brenner dårlig
I motsetning til bomull og syntetiske stoffer, så brenner ull dårlig og veldig sakte. Ull smelter eller drypper ikke som andre tekstiler. Så det er et plagg du trygt kan ha på rundt bål og andre åpne flammer.

Merinoull
Nesten all ull som brukes i dag kommer fra Merinosauen. Disse sauene har en unik ull med tynne fibre som gjør den behagelig mot kroppen og kløfri. Meriono er en liten sauerase, og brukes kun til ullproduksjon –  ikke til fårikål.

Australia står for 25 prosent av all Merinoull i verden. Denne sauerasen var høyt verdsatt også i tidlig tid. På 1800-tallet var det dødsstraff for å ta med seg Merino sauer ut av Spania. 

Blandingsprodukter.
De fleste av dagens ullprodukter har innblandet noe andre stoffer som elastikk osv. Dette styrker sliteevnen på produktet og derfor har du plagget lengere.

Se vårt STORE utvalg av ullprodukter!

(Kilde: Videnskap.dk)