Gode råd ved kjøp av nye tursko eller fjellstøvler

Gode turopplevelser avhenger av mange faktorer. I denne artikkelen har vi tatt for oss noe av det absolutt viktigste, nemlig fottøyet.

Altfor ofte ser vi personer i skog og fjell som bruker feil type sko. Dette har vi lyst til å gjøre noe med og derfor har vi skrevet denne artikkelen.

En sko som er beregnet for turen du skal på er alfa og omega. Raske fotturer i skogen og i lett fjellterreng krever andre type sko enn bestigninger av fjelltopper med tilhørende bratte nedstigninger. En god sko vil hjelpe deg frem i terrenget, gi deg støtte, sørge for at du ikke får gnagsår, samt bidra til at du kan gå langt og bære tungt dersom det er formålet med turen.

Så da er det store spørsmålet, hvilke sko skal jeg velge? For å kunne svare på dette må man se på noen forskjellige elementer.

Hvor skal du på tur?

Det aller viktigste å tenke igjennom før du kjøper ny sko er hvor du skal på tur og hvordan terrenget er. Vi har forsøkt å gjøre det enklere for deg å velge riktig sko/støvel og har inne på hver modell lagt til ikoner som viser hvilke turer og terreng skoen passer for. Litt lenger ned på siden kan du lese mer om hva slags sko som passer for de forskjellige kategoriene.

Når det er bestemt hvor du skal på tur kan du begynne å se litt nærmere på hvilke spesifikasjoner din sko eller støvel bør ha og det er da i hovedsak 3 elementer som er viktige å tenke på:

Passform

Passform er superviktig og påvirkes av flere elementer, slik som materialbruk, innersåle, for og snøring. Det viktigste, uansett terreng, er at skoen må sitte godt rundt foten. Den skal ikke føles ubehagelig eller presse inn på sidene. Sko av lær former seg bedre etter foten, men de er også ofte tyngre enn sko som er laget av syntetiske materialer. Sko av syntetiske materialer har også den fordelen med at de er raskere å gå inn, samt at de har bedre pusteegenskaper.

Når du prøver skoen så er det viktig at skoen ikke er for liten. Dersom du er usikker på om den er for liten, så er den mest sannsynlig det. Som en generell regel så sier man det bør være plass til en pekefinger bak helen når tærne er helt fremme i tuppen. Når du har snørt på deg skoen kan du teste å sparke skoen lett mot bakken. Dersom tærne dine ikke treffer tuppen av skoen har du valgt riktig størrelse.

PS: Prøv sko sent på dagen, samt med den sokken du har tenkt til å bruke på tur. Føttene hovner/sveller opp i løpet av dagen og det er derfor viktig å ta høyde for dette når man velger størrelse og modell.

Såle- og vridningsstivhet

Stivheten på sålen forteller noe om hva slags terreng skoen passer for. Jo stivere såle, jo tøffere terreng. Sålestivheten kan du teste ved å dytte tuppen av skoen oppover. Vridningsstivheten tester man ved å bøye fronten og bakdelen av skoen til hver sin side. Som hovedregel kan man si at jo tøffere terrenget blir, jo stivere såle bør man ha. Dette er for øvrig individuelt og erfarne «fjellgeiter» velger gjerne en litt mykere såle for å få bedre presisjon og følelse med underlaget. Er du en ny fjellgeit anbefaler vi at du velger en litt stivere sko, frem til du blir vant med å bevege deg i krevende terreng. 

Ankelstøtte

Det samme gjelder for ankelstøtte som for sålestivhet. Jo tøffere terrenget blir, jo mer ankelstøtte trenger du. Dette er også grunnen til at fjellstøvler som er beregnet for tøffere terreng er høyere enn de som er beregnet for blåbærturer.

Dersom du går med tung sekk er det også viktig med støvler som har mye ankelstøtte, samt en stiv såle som er vridningsstabil.

I bratt terreng er det viktig med god ankelstøtte, samt støtte for leggbeinet på grunn av de bratte nedstigningene.

Nå som du vet litt mer om passform, stivhet og ankelstøtte kan vi bevege oss videre til å si litt mer om hvilke sko og støvler som passer til hvilket bruk. Vi har som nevnt tidligere delt våre tur- og fjellstøvler inn i 4 hovedkategorier.


Skogturer

I denne kategorien vil du finne modeller som passer godt for turer i skog og mark. Dette er sko og støvler som er lette, vanntette og pustende. Modeller med Gore-Tex er derfor perfekt til disse type turer. Modeller til skogturer har også gjerne relativt myke såler og lite ankelstøtte. På skogturer kan man velge en sko fremfor en støvel, men dette er opp til deg og dine preferanser. Eventuelt så er det ypperlig med middels-høye sko, dersom du ønsker litt mer ankelstøtte.

Vår favoritt i denne kategorien:

La Sportiva Ultra Raptor GTX

Dette er en utrolig bra sko. Den har god demping og en yttersåle som sitter svært gått på tørt og vått underlag. Den gir også bra med ankelstøtte. Ultra Raptor GTX er mest kjent fra 71 grader nord hvor den har blitt brukt av deltakerne i veldig mange sesonger.


Lette fjellturer

I kategorien «lette fjellturer» finner man mange av de samme modellene som man gjør i kategorien skogtur. Det vil for øvrig i denne kategorien også finnes modeller som har litt stivere såle, samt noe mer ankelstøtte. Dette er for øvrig ikke noe krav når terrenget er relativt lett.
Mange av modellene vi fører er gode allround-modeller som fint kan brukes både i skogen og på lette fjellturer.

Vår favoritt i denne kategorien:

CMP Rigel Mid WP

CMP er kanskje litt ukjent for nordmenn, men det varer ikke lenge tror vi. CMP Rigel Mid WP er en 100% vanntett fjellstøvel som er ypperlig for lette fjellturer. Den sitter godt på foten, har godt grep og er superkomfortabel å gå med. Det aller beste er kanskje prisen. Disse er et skikkelig kupp!


Middels krevende fjellturer

Nå begynner man å bevege seg i litt mer krevende terreng og det er viktig med litt ankelstøtte, samt bedre vridningsstabilitet. Man vil derfor i denne kategorien finne støvler (ikke sko) som har relativt stive såler og som gir bedre ankelstøtte.

Våre favoritt i denne kategorien:

Scarpa Kinesis Pro GTX og Scarpa Mythos Pro GTX

Scarpa kan lage fjellstøvler og dette er de mest populære fjellstøvlene til Scarpa. Dette er skikkelige skinnstøvler med Gore-Tex. Her får du bra med ankelstøtte, en passe stiv såle, 100% vanntetthet og en veldig god passform. Disse støvlene kan du lenge og langt med, også med sekk på ryggen.


Krevende, bratte fjellturer

I krevende og bratt terreng er det superviktig å ha en støvel som har stiv såle og som er vridningsstabil. Modellene i denne kategorien gir mye ankelstøtte, samt støtte til leggbenene på grunn av de bratte nedstigningene du skal gå. Vekt er også viktig og man vil her kun finne modeller laget av syntetiske materialer. Støvlene i denne kategorien har som regel også festemuligheter for stegjern.

Våre favoritt i denne kategorien:

La Sportiva Trango Cube GTX

Dette er skikkelige fjellstøvler beregnet for bratte fjelltopper. Stiv såle, svært vridningsstabile og superlette. Selvfølgelig med Gore-Tex for å være 100% vanntette. Presis og god passform, samt svært komfortable.


Konklusjon

Vår konklusjon er derfor at man må først av alt må tenke på hva slags type tur og terreng man skal gå i. Kjøp en sko/støvel som passer for ditt behov. Dersom du har vært forøyd med en modell tidligere, kjøp gjerne samme modell igjen, eventuelt en modell som har tilsvarende egenskaper når det gjelder sålestivhet og ankelstøtte.


Skeptisk til å kjøpe sko på nett?

Det er ikke skummelt å kjøpe sko på nett. Dersom skoene ikke skulle passe kan du selvsagt bytte de i en annen størrelse, eller få pengene igjen.


Usikker på størrelsen?


På alle våre tursko og fjellstøvler har vi lagt til et merke som viser om modellen er liten, normal eller stor i størrelsen.

Dersom du fortsatt er usikker, så kan du jo bestille 2 par og returnere den størrelsen som ikke passer.
Velger du faktura som betalingsmåte trenger du ikke engang å betale før du har prøvd de!