Riktig kledd med lag på lag i kulda

Lag 1. Fukttransporterende undertøy

Som hovedregel er det alltid lurt å ha ull, gjerne netting ull, innerst mot kroppen.

Dersom du er veldig aktiv og svetter mye, anbefaler vi syntetisk netting innerst.

Benbekledning har samme 3-lags prinsippet med nettingull innerst, eventuelt syntetisk netting.

Lag 2. Isolerende mellomlag

Lag 2 skal isolere og varme, her er det fint med en tjukkere ullgenser, fleece eller mellomlagsjakke/isolasjonsjakke. Det er mye å velge i på markedet.

På underkroppen kan du bruke et isolasjonslag ved sterk kulde, som ulllongs eller fleece longs.

Mellomlag til herre
Mellomlag til dame

Lag 3. Beskyttende yttertøy

Som siste og 3. lag trenger du en vindtett jakke/anorakk i kaldt og tørt klima, her er bomull eller softshell (herre / dame) å anbefale. Er det kaldt og vått trenger du en skalljakke (herre / dame) med membran for vanntetthet eller anorakk dersom du foretrekker det.

En varm og god dunjakke (herre / dame) er det alltid deilig å ha med i sekken, slik at man skifter til tørt tøy og tar på dunjakka når man skal ha pause eller blir sittende i camp.

På underkroppen trenger du vindtett og eventuelt vanntett bukse, avhengig av om været er fuktig eller ikke.

En god vindtett lue eller ull lue som man kan trekke hetta på jakka over er et «must», da det største kuldetapet er fra hodet.

Gode votter er varmest i forhold til hansker, men det vurderer du i forhold til hva slags tur du skal på. De fleste anbefaler en god ull vott med vindtette votter over på de kaldeste turene. Dersom du foretrekker hansker er det mange varme og gode å velge. Du kan også ha en ull liner inni hansken for maksimal varme. For sikkerhets skyld kan det være lurt å ha med seg noen varmepads til både hender og føtter!