Test av prisgunstige fjellstøvler og tursko

En god tursko eller fjellstøvel er et must når man er på tur. Italienske CMP har imponert oss med svært gode støvler til gunstige priser. Vi ga derfor vår ambassadør Morten Hatland oppdrag i å teste både tursko og fjellstøvler fra CMP og gi oss en dønn ærlig tilbakemelding, og helst sammenligne dem med sko/støvler som er to-tre ganger så kostbare. Morten fikk i oppdrag å teste:

1. CMP Arietis Trekking WP fjellstøvel 

2. CMP Rigel Low WP tursko 

Skoene skulle testes med utgangspunkt i følgende kriterier:

– Komfort
– Passform
– Vanntetthet
– Pusteevne
– Grep
– Kvalitet
– Value for money

PS: Skoene finnes til både dame, herre og barn


Planlegging

Når det kommer til kjøp av tursko/turstøvler bør man gjøre riktig valg for å gjøre selve turopplevelsen bedre. Om du skal på fjellet, dagstur i skogen eller langtur med tung sekk, er det uansett viktig å ta vare på bena. Skoene bør ha godt grep til det terrenget du skal gå i og gi god støtte. De bør også være vanntette med god membran, samtidig som skoene skal ha ventilasjon. 

CMP sko har jeg aldri hatt før. Jeg hadde knapt hørt om før jeg fikk i oppdrag å teste dem for Hekta på Tur.

Skoene har jeg brukt et par uker til turer i skog, fjell, myr, i tørt,vått, flatt, kupert og bratt terreng. Her får du mye valuta for pengene – CMP er på den rimelige enden av skalaen for gode kvalitetssko.


Gjennomføring

CMP Rigel Low

Disse lave turskoene er veldig behagelig på foten, komfortabel og har skikkelig godt grep. De er vanntett, puster godt, og holder bena tørre. Jeg brukte noen dager å gå inn den lave turskoen CMP Rigel Low da de var litt tightere over fotbladet for min fot. Det førte til at jeg fikk gnagsår på hælen, men det får eg stort sett fra alle nye sko.

Likevel fikk jeg skikkelig sansen for modellen etter noen dager på tur i Loen, og på fine dagsturer i skog og mark i nærområdet i Bergen. De var helt topp til høyere intensitetstur opp fjellet, da de er myke og kunne stole på at grepet holdt også på bratte fjellberg i hurtig gange.

Eg fikk vann over skoen på CMP Rigel Low på en av overnattingsturene, men da det bare var for en natt, så tok eg på meg tørre sokker på morgenen, deretter brødpose utenpå for å så stige oppi skoene igjen. Godt tips som eg har fanget opp etter gode råd fra andre turgåere (brødpose kan også brukes for å samle avfall etc som du måtte ha etter tur).

CMP – Arietis Trekking

Fjellstøvelen CMP Arietis Trekking følte eg satt som ett skudd fra første stund og hadde veldig god passform. Dette er noe av det mest behagelige eg har gått i. Eg trives generelt best med høye turstøvler til alle sesonger på mine lengre turer i fjellet, overnattinger og især med tung oppakking da du får god støtte rundt ankelen.

Disse turstøvlene hadde også som lillebroren veldig godt grep, de var vanntette og veldig komfortabel. Disse anbefaler jeg virkelig og jeg kommer til å bruke de mye fremover på mine eventyr. Til tross for myke såler har jeg ikke sett noen merkbar slitasje på disse ukene. 


Oppsummering

CMP Rigel Low var en god sko, men her har jeg opplevd noe bedre komfort og støtte for min fot i andre merker, men det er ikke mye som skiller, og du får virkelig mye for pengene her og en god «hiking» sko.

CMP Arietis Trekking WP fjellstøvel ble eg heftig begeistret for og er blitt en av mine favoritter, så da var det fort gjort å pensjonere mine tidligere fjellstøvler. For meg som er mye mye ute, høyt og lavt, er eg sikker på at disse vil gjøre jobben. Og er føttene fornøyd, så er eg fornøyd

For å være helt sikker på valget tok eg også med meg Arietis ut på tur på Hardangervidda for å sette de skikkelig på prøve. Turen ble en god blanding av vandring, padling og fisking. Skoene ble utsatt for mye ulendt terreng, spisse steiner, myr og halveis nedsenket i vann. Ikke en eneste gang ble eg våt inni skoen, og de var behagelig å ha på selv etter 4 lange fine dager på vidden.