Kjøpsguide: Slik velger du riktig sovepose

I denne artikkelen vil du finne nyttige tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe ny sovepose. Bør jeg kjøpe dun eller fiber? Hvor lang bør den være? Må den være superlett? Det er mye å tenke på og utvalget blant soveposer er enormt. Her har vi plukket ut de viktigste punktene.

Hva skal du bruke soveposen til?

Behovene er forskjellige og det er viktig å finne ut av hva du faktisk skal bruke soveposen til. Det er forskjell på å krysse Grønland i Januar kontra et par netter i telt på sommeren med familien. Og trenger du egentlig en superlett sovepose? De fleste er veldig opptatt av vekt – ofte litt for opptatt av at det skal være ekstremt lett. Ikke bruk mange tusen kroner mer for å spare noen gram dersom du ikke har behov for det.

Når du skal finne ut av ditt bruk tenk på følgende:

 • Hvor varm sovepose trenger du?
 • Ønsker du en sovepose med dun eller fiber?
 • Hvilken sovepose passer til din kropp?
 • Hva er ditt budsjett?

Hvor varm sovepose trenger jeg?

Vårt beste råd er å tenke på hvor kaldt det maksimalt kan være før du velger å ikke dra på tur (eller at du har en annen sovepose som dekker behovet). Om du bestemmer deg for at du f.eks ønsker en sovepose som skal tåle -10°C bør du velge en pose som tåler -13°C.

TIPS: Kjøp alltid en sovepose som er litt varmere enn du trenger

Grunnen til at vi på generell basis anbefaler å kjøpe en litt varmere pose er av tre grunner. For det første så er det slik at noen fryser mye lettere enn andre. For det andre er det greit å ha noen grader ekstra “å gå på”. Og for det tredje er det mye lettere å lufte ut varme enn å skape varme.

Alle soveposer har oppgitte temperaturgrenser. Dersom de er EN-testet er temperaturene oppgitt som:

 • T-Limit: Basert på laveste temperatur hvor en en sovende person, definert som en  normal mann (80kg), skal kunne ha en komfortabel natt.
 • T-Comfort: Basert på laveste temperatur hvor en sovende person, definert som en normal kvinne (60kg), vil kunne ha en komfortabel natt.
 • T-Extreme: Denne kan du se bort ifra. Her er det overlevelse som gjelder med full påkledning osv.


Damer fryser generelt lettere enn menn, og bør velge pose basert på T-Comfort grensen, mens menn kan bruke T-Limit grensen. Hvis du vet at du er en frysepinn bør du kjøpe enn sovepose som tåler 5-10°C kaldere enn T-Limit/T-Comfort

Tips til en varmere opplevelse i sovepose:

Det er mange triks man gjør for å unngå at det blir en kald opplevelse. Her er noen av de beste:

 • Legg deg i posen når du er varm og mett! Ta noen spensthopp før du legger deg 🙂
 • Stram kuldekraven – Hindrer varm luft å komme ut når du vrir deg.
 • Stram hetten.
 • Husk lue og ulltøy.
 • En flaske med kokende vann pakket inn i en genser i en vanntett pakkpose kan gi deg ekstra varme hele natten.
 • Invester i et godt liggeunderlag.

Bør jeg kjøpe dunpose eller fiberpose?

Soveposer som er fylt med dun har noen andre kvaliteter enn soveposer som har syntetisk fyll. Finn derfor ut hva som er viktig for deg. Som regel er pris en viktig faktor, men det er mulig å finne gode dunposer til en bra pris også.

Soveposer med dun:

Fordeler med dunposer:

 • Mer varme pr gram
 • Er mer komfortabel å ligge i
 • Puster bedre
 • Tar mindre plass i sekken

Ulemper med dunposer:

 • Koster mer enn fiberposer
 • Mister varmeegenskapene dersom de blir våte

En dunpose har høyere komfort, puster bedre og gir mer varme pr. gram enn en fiberpose. Dessuten komprimeres en dunpose bedre enn fiber. Skal du bære posen over lengre strekk, er dun ofte det rette valget. Mange synes det er mer komfortabelt å ligge i en sovepose med dun. De som først begynner med dunpose, går sjelden tilbake til fiber.

Soveposer med fiber (syntetisk fyll):

Fordeler med fiberposer:

 • Koster mindre enn duposer
 • Opprettholder varmeegenskapene selv om de blir fuktige
 • Tåler hardere bruk
 • Ikke like utsatt dersom de får rift og hull

Ulemper med fiberposer:

 • Tar mer plass i sekken – større volum
 • Dårligere “varme pr gram”-ratio
 • Puster dårligere enn dunposer

Fiberposer har den fordelen at de fortsatt kan gi deg varme selv om de blir våte. De klapper ikke sammen som en dunpose gjør når den blir våt. Fiberposer tåler ofte hardere bruk, og er ikke like utsatt dersom de får rift/huller. Liker du best å ligge under åpen himmel, bør du velge fiberpose.

TIPS: Om du sover mye under åpen himmel bør du velge fiberpose

Hva slags sovepose passer din kropp?

Uansett om du er høy og slank eller lav og kraftig vil du finne gode alternativer. Din høyde og kroppsfasong er viktig å ta med i beregningen når du skal kjøpe ny sovepose. Sjekk målene på soveposen du skal velge.

Lengde på sovepose

De fleste soveposer kommer i 2 forskjellige lengder. Noen også med 3 lengder. Når du skal velge lengde må du huske på følgende:

 • For lang sovepose betyr at du må bruke mer energi på å varme opp ekstra luft.
 • Lang sovepose betyr at du kan krype godt ned i posen
 • Lang sovepose gir ekstra plass til klær/varmeflaske i bunn

Dersom du er en av de som akkurat er i grenseland må man vurdere de overnevnte punktene. Mange velger gjerne den lengste posen, da det er svært ubehagelig å “stange” tærne i enden (da blir du også kald). Så dersom du er i tvil er vårt generelle råd å velge den lengste posen.

Bredde på sovepose

Alle ordentlige soveposer er mumieformet, så her er det skulderbredden du må tenke på. Erfarne turfolk og “gramjegere” kan trives med en smalere pose, mens nybegynnere ofte ønsker en litt romsligere passform. Normalt leveres soveposer med en skulderbredde på mellom 70 og 80 cm. Det finnes modeller som er ekstra brede, samt “extendere” dersom man har behov for en ekstra bred sovepose

En skulderbredde på 76-77 cm og oppover er gjerne mer romslige, og vil som regel oppleves veldig komfortable.

TIPS: Sjekk ut Viking-serien fra Warmpeace. Den får man i 3 forskjellige lengder og 2 forskjellige bredder.

Kjøp sovepose med glidelås på “riktig” side

Mange av soveposene vi har leveres med LZ (Left Zip) og RZ (Right Zip). Dersom du er høyrehendt er det mest naturlig med glidelåsen på venstre side – altså en LZ.

Hva er ditt sovepose-budsjett?

En ok sovepose kan koste fra ca 1000,- og oppover, avhengig av kvalitet, fyll, produsent osv. Uansett hva ditt budsjett er håper vi at du tar deg råd til en sovepose du kan ha mye glede av. En superbillig sovepose fra nærmeste bildelbutikk vil fort gi deg en dårlig opplevelse og dørstokkmila kan bli veldig lang for å dra på tur igjen.

Dersom du ønsker en sovepose med dun så koster dette mer enn en fiberpose. Når på året du er på tur spiller også en rolle, da vintersoveposer er dyrere enn sommerposer på grunn av mengden dun som trengs.

Tips til soveposeserier:

Rimelig

Falkberg No. 1-serien
(Fiberposer)

Mye for pengene

Warmpeace Viking-serien
(Dunposer)

For den kresne

Pajak Core-serien
(Dunposer)

OBS: Husk at en sovepose aldri blir bedre enn liggeunderlaget den ligger på. Et godt liggeunderlag er derfor helt nødvendig for en god opplevelse. Finn ut hvordan du velger riktig liggeunderlag her

Konklusjon

Vi håper denne artikkelen har gjort det litt enklere for deg å finne ut hva slags sovepose du skal kjøpe deg. Det viktigste er å finne en sovepose som passer for ditt bruk, din kropp og din lommebok. Kjøp en sovepose av god kvalitet som du kan ha glede av i mange, mange år. Uansett hvilken sovepose du velger håper vi at du får fantastiske turopplevelser.

Se vårt utvalg av soveposer i dun og fiber her

Fortsatt usikker? Send oss en mail på kundeservice@hektapatur.no eller ring oss på 974 75 536 så vil vi guide deg frem til den optimale soveposen for deg.

Siden du først er her….

Smarte tips når du er på tur:

 • Rull ut soveposen så fort du kommer til leiren – da får isolasjonen tid til å “løfte” seg etter å ha vært komprimert i sekken din.
 • De fleste soveposer kan kobles sammen med en annen til en dobbeltpose. Husk da at du trenger en sovepose med høyre- og en sovepose med venstre-glidelås.
 • Bruker du en lakenpose i soveposen din øker du levetiden på posen. Samtidig økes komforttemperaturen med flere grader! Lakenpose i silke er de mest komfortable.
 • Blir du for varm i posen, så reguleres temperaturen ved å dra opp den nedre glidelåsen.
 • Vanntett pakksekk med kompresjonsventil er mye bedre å bruke enn kompresjonstrekket som medfølger. Soveposen blir mindre i sekken, lettere å pakke og garantert tørr til du skal legge deg.
 • Det er egne spesialposer for kvinner. Disse har bedre isolasjon på føtter, hofte og bryst, og har litt annerledes i form.

Hvordan oppbevare soveposen?

1. Luft soveposen godt etter bruk

Det er veldig viktig at en sovepose blir luftet godt etter bruk. Vreng den hver morgen når du er på tur også. Det er 37° C i posen, og den varmen kan brukes til å fordampe mye fukt.

En mann fordamper 750 ml hver natt og en dame 500 ml. Denne fukten er det viktig å få ut av posen. En god sovepose puster svært godt og mye av denne fukten vil forsvinne i løpet av natten.

2. Oppbevar soveposen i oppbevaringsposen

En sovepose har ikke godt av å ligge for lenge i kompresjonstrekket. Bruk en oppbevaringspose som puster godt, og som ikke komprimerer isolasjonen i posen. Eventuelt kan posen henges opp, men pass da på at ikke kammer eller isolasjonsmaterialet blir klemt under lagring.

Vask og vedlikehold av soveposer  

En sovepose kan få nytt liv og spenst etter en vask, men det er viktig å følge fabrikkens vaske- og ikke minst tørkeanvisning. Alle soveposer skal tørkes flatt, eller i kald tørketrommel med tennisballer. Bruk vaskemiddel egnet for dun, f.eks dette. Det finnes også egen vaskespray til dunprodukter som du kan bruke dersom du har fått flekker på posen din, men ikke trenger å vaske hele posen.

En dunpose vil alltid kunne lekke litt dun (det er ikke dun, men fjær som lekker). Ikke dra ut disse, men prøv å komme til på baksiden og dra dem inn igjen i posen. Maser hullet der duna kom ut med fingrene dine så blir posen tette igjen. Det er svært sjeldent mer enn små promiller av duna i posen som lekker, så dette har lite eller ingen betydning for varmen til posen.

Det viktigste vedlikeholde man gjør er uansett alltid å lufte/tørke posen etter bruk. En fuktig pose som blir lagt til lagring blir  ødelagt.

Tar du vare på posen din kan du ha glede av den i mange, mange år.