Produkttest: Pajak Core sovepose

Sovepose, så vel som liggeunderlag er den viktigste investeringen for god søvn garanti på tur !

Navn: Morten Hatland
Instagram: @ortenhatland

Det er ett brett sortiment av diverse merker, pris, kvalitet og materiale.

Personlig går jeg som oftest for dun på mine turer, da det er mindre pakkevolum, lav vekt og god komfort. Hvis jeg sover under åpen himmel og soveposen kan bli fuktig, så bruker jeg sommerstid en grevlingpose utenpå, og vinterstid en halite overbag. Hvis dun blir vått, så isolerer det dårligere. I telt bruker jeg kun sovepose.

Pakkevolum er viktig for meg, da det er en del utstyr som blir med på tur. Pajak Core 550 kommer med en superlight pakkpose som er enkel å «stappe» og komprimere, dermed tar den liten plass og har lav vekt i sekken. Regular størrelse veier 900gr og 4-4,5 ltr pakkvolum

Straks teltet er på plass, så ruller jeg ut soveposen for å la den «blåse» seg opp i god tid før leggetid. Pajak Core «blåser» seg fort opp og har god spenst, som forventes av Fillpower 700 som er av svært god dun-kvalitet. Etter litt over 1 måneds bruk, i telt, i hengekøye og under åpen himmel kan jeg trygt si at dette er en veldig komfortabel pose der jeg har rikelig plass til skuldre og ben.

Liker spesielt detaljen med glidelås høyt på oversiden av posen i stedet for lavt på siden, da dette gjør seg spesielt godt i hengekøye. Føler da at dun/isolasjonsklaffen over glidelåsen holder seg der den skal være uten at jeg løfter denne iløpet av natten og skaper kuldegrop eller trekk. Både hette og kuldekrage har enkle gode strammere, sitter godt og sørger for at du holder deg god og varm gjennom natten. Strammersnorene sitter på samme side og det kan være lett å ta feil av snorene, men det lærer du fort. Hetten har god passform, som kan strammes slik at den dekker alt bortsett fra nese og munn.

Glidelåsen glir veldig godt, og henger seg ikke nevneverdig opp i stoffet slik som jeg har opplevd på andre soveposer.

Men for meg som ligger til tider urolig om natten, har glidelåsen en tendens til å gli opp og jeg må lukke den igjen iløpet av natten når jeg kjenner det blir litt trekk ved hode/nakke. Med den dårlige vinteren som har vært, er det kaldeste jeg har vært ute i -3 grader og da har jeg vært veldig varm i posen.

Innvendig har posen en stor lomme med glidelås. Plass til stor mobiltelefon eller annen elektronikk du ønsker å holde varm.

Etter tur er det viktig å lufttørke sovepose, gjerne over flere dager før posen lagres i det større oppbevaringstrekket. Da er man sikker på at det ikke danner seg mugg av gjenværende fukt fra turen. Det er hemper både utvendig og innvendig slik at posen er lett å henge opp.

Må ikke lagres i kompresjonstrekket som kan over tid «flytte» på dunet og redusere isolasjonsevnen.

Denne soveposen kan jeg trygt anbefale videre og vil være en veldig god 3(4) sesongspose med sin T-limit på -9 (menn) og T-comfort -3 (damer).

God tur !