• Gratis frakt over 1000,-
 • Superrask levering
 • Gratis bytte
 • 30 dager åpent kjøp
Sove ute
Billig og god turmat

Det finnes mye bra frysetørret turmat (og vi selger mye av det), men helt ærlig, er det lett å bli lei av dette. Særlig på lengre turer. Under har vi noen tips til gode og rimelige alternativer. Du skal glede deg til neste måltid og det er egentlig kun din egen fantasi som setter grenser for turmaten din.

Ønsker du ytterligere inspirasjon til gode oppskrifter anbefaler vi boken «Et ute» skrevet av Sigrid Henjum

Pytt i Panne
Tips fra Per Christian Gjetrang

Per Christian Gjetrang sendte oss dette tipset med sin hjemmelagde Pytt i Panne. Han skriver følgende:

Et lite tips som flere kanskje kan ha nytte av. På turer høst, vinter og vår når kjøling ikke er noe problem syntes jeg det er helt suverent å lage ferdig «Pytt i panne» hjemme. Smaker fortreffelig og er raskt og enkelt å varme opp på tur. Heller ingen problem om det fryser på vinteren.

Min typiske «Pytt i panne» består av:
– Potetbåter (fordel å koke møre før de går i panna)
– Kjøttpølse, biffbiter eller annet kjøtt man har i kjøleskapet
– Bacon
– Litt løk og sjalottløk
– Sopp og gulrøtter
– Godt smør og litt krydder etter ønske

Ingrediensene kuttes i terninger og stekes hjemme. Varmes raskt opp i panna over bålet eller på brenneren. Næringsrikt og godt. Veier litt, men det er det verdt og ikke noe problem i pulken. Lager man en stor porsjon har du til middag i flere dager. Helt suveren middag på vintertur!

Pannekaker med syltetøy og bacon
Tips fra Hildegun Solheim

Rør sammen en pannekakerøre før tur og hell det opp i en tom melkekartong eller en brusflaske. Det tar ikke mer enn 15 min å lage en røre fra bunnen. Ta med litt syltetøy og en liten pakke med saltet bacon. Det smaker himmelsk!

Hjemmelaget havregrøt

Bland følgende i poser før du drar- 1 kopp havregryn

 • 5 ss tørrmelk
 • Sukker etter smak
 • Nøtter, rosiner eller andre tørkede frukter

Kok opp 2 kopper vann og ha i blandingen – vipps så har du en deilig, sunn og billig frokost.

Havregrøt med meierismør, honning og kanel toppet med hakkede nøtter og/eller granola
Tips fra Hildegun Solheim

Selv har jeg brukt hjemmelaget granola med hakkede nøtter som topping, men har det vært tomt for dette før en tur, har jeg tatt turen innom butikken og funnet en god granola, gjerne med litt tørket bær/frukt opp i. Dette er en havregrøt som smaker helt fantastisk. I løpet av et år på friluftslivstudiet ble jeg aldri lei av denne frokosten!

Pizza
Tips fra Jon Kolstø

Det er aldri vanskelig å få med seg ungene på tur når du lokker med pizza som er super enkelt og raskt å lage på tur.

Ta med ferdig pizzadeig i rull fra butikken. Form en passende bit som passer i stekepannen. For at deigen skal bli gjennomstekt men ikke brent anbefaler jeg at du først steker deigen et par minutter på den ene siden før du snur den og tilsetter pizzasaus, hva hjertet måtte behage av godsaker og ost på toppen. Har du en annen stekepanne eller noe annet å bruke som lokk er det enklere å smelte osten ordentlig men det går helt fint uten også.

På 10-15 minutter har du en deilig og varm pizza som smaker mye bedre enn på den beste pizzarestaurant:)

Tur-taco

Hvem sier at man ikke kan ta med seg fredagstacoen på tur ut og være såpass gæren at man spiser det på en annen dag en fredag ;). Du trenger:

 • Kjøttdeig + krydder (eller andre proteiner du ønsker)
 • Grønnsaker etter ønske
 • Ost
 • Rømme + Saus
 • Lomper/Skjell

Kutt opp grønnsaker på forhånd og ha i bokser/poser så mangler det bare å steke kjøttdeig og å varme lomper/skjell så er middagen klar. Varm lomper/skjell i stekepanna i aluminiumsfolie. Vi kan love at dette vil være noe av den beste tacoen du har smakt.

Rømmegrøt og spekemat
Hilde Grøtte

En hit hos oss som fungerer godt på tur er faktisk rømmegrøt. Vektmessig er det lurt å bare ha med en pakke fra Toro, en boks rømme pluss din favoritt-spekemat, enten spekepølse, fenalår, spekeskinkeskiver. Kok rømmegrøten på primus over svak varme, server i kopp eller skål, dryss over litt sukker og kanel og kanskje en smørklatt. Smaker himmelsk under åpen himmel eller under en tarp. Hilde

Supper og nudler

Varm supper smaker godt og det er næringsrikt. Både Toro og Knorr har gode supper som passer godt å ha med å turen. Ta for eksempel med deg ferdig blåmkålsuppe på tur og stek litt bacon/pølser og ha oppi. Knallgodt! Vår favoritt er Gulasjsuppen fra Knorr.

Selv om det ikke er så næringsrikt, så kan en pakke nudler smake helt fantastisk som ett mellommåltid på tur

Audun’s lunsjmix

Audun her hos oss har laget sin egen mix som han elsker å ha med seg på tur.

 • 1 pose tomatsuppe
 • 1 pose potetstappe med melk
 • 1 til 2 pakker nudler

Bland sammen og fordel i porsjonsposer. Denne miksen holder til flere måltider, avhengig av størrelse. Deretter er det bare å koke opp vann og helle på. Vent til nudlene er myke og potetmosen er svellet. Vel bekomme 🙂

Tips: Smaken kan varieres ved å f.eks velge meksikansk tomatsuppe eller andre smaker du liker.

Potetmos med spekepølse, buljong og nudler.
Tips fra Hildegun Solheim

Om høsten/ vinteren er det ekstra digg med varm lunch. Det jeg ofte har brukt er å putte ½ pakke potetmos + ½ pakke nudler (ja disse to blandet smaker godt!) inkludert pulveret til nudlene og buljong i zip matpose. I tillegg har jeg enten tatt med meg en hel spekeskinke (alt i fra rødvinspølse, elgpølse, sognemorr, chilipølse) og skåret dem i biter å puttet opp i posen.

Ellers har jeg fordelt kjøttet opp i posen før turen. Andre ganger har jeg steikt opp pølsebiter som har blitt avkjølt og puttet oppi i stedet for. Jeg har brukt en potetmo hvor der har vært ok å bare bruke vann opp i. Det går selvfølgelig an å hive opp i andre ting i zip-posen. En god del fra klassen var mektig lei potetmos på slutten av året, fordi det var så ensidig, men er du flink til å variere litt og mikse på innholdet så blir det ganske så bra. Jeg bruker dette fortsatt på turer!

Pølser

Wienerpølser er røkt og holder en god stund selv om det ikke er kjøletemperatur. Putt dem i frysa før du drar og pakk dem inn i litt avispapir. Da holder de minst 3-4 dager selv midt på sommeren. Og pølser på tur kan vel aldri bli feil?

Polarbrød og tubeost

Brødmat er ikke å forakte, og tubeost holder seg godt på tur. Polarbrød holder seg godt i mange dager og passer derfor svært godt til tur. Du kan i tillegg riste dem over bålet eller på brenneren din.

Hva med å f.eks lage et ostesmørbrød med tubeost og saltpølse som du griller over bålet? mmmmm, det smaker fortreffelig!

Bacon

Bacon er ikke det billigste, men det er jo så utrolig godt 🙂 Har du med en pakke bacon, så er du ikke langt unna himmelen på tur.

Har du gått hele dagen så trenger man litt ekstra kalorier.

Særlig på kalde turer vil en pakke bacon føles som den beste gourmet-restauranten.

Turomelett
Catharina – Hekta På Tur

Min favoritt til frokost eller lunsj er turomelett, ikke bare lukter det utrolig godt mens jeg lager det, det smaker helt nydelig og metter skikkelig. Min turomelett består av:

 • Egg
 • Bacon
 • Purre
 • Sopp
 • Fetaost
 • Smør til steking
 • Brød/Polarbrød

Stek bacon, purre og løk og legg til side. Knus et par egg i panna og visp sammen, stek på svak varme til eggene er faste. Ha over bacon, purre og sopp. Topp med biter av fetaost. Se filmen under for utfyllende informasjon

Pasta Carbonara

En klassiker som smaker knallgodt på tur. Har du tilgang på to brennere her anbefales det å bruke en til å koke pasta og en til steking, men dette er ikke et must, da må man bare ha litt mer tålmodighet. Du trenger:

 • Bacon (hvis du trenger med kjøtt så går det fint an å ha kylling i tillegg)
 • Sopp
 • Fløte
 • Egg
 • Parmesan
 • Spagetti/Pastaskruer eller annet

Start med å koke pasta etter anvisning på pakken. Stek bacon til det begynner å bli sprøtt og legg til side. Stek sopp i baconfettet og gjerne i litt ekstra smør. Bland sammen egg, fløte, parmesan (kjøp ferdig revet eller skjær i tynne skiver), pepper og salt (vær forsiktig med saltet da både bacon og parmesan er salt).

Hell nesten alt vannet fra pastaen, men ha igjen bittelitt og sett kjelen på svak varme. Hell over eggeblandingen og rør helt til det begynner å tykne. Husk at egg rask koagulerer, men skjer det kan man eventuelt ha litt mer fløte over. Bland inn bacon og sopp og nyyyyt!.

Har du noen tips til billig og god turmat?
Send gjerne bilde og tips til kundeservice@hektapatur.no så skal vi oppdatere denne artikkelen med enda flere gode tips underveis 🙂

God tur!