Slik fyrer du bål i regnvær

Bål skulle vært skrevet ut på Blå Resept. Det finnes ikke noe mer beroligende enn å sitte rundt bålet og se flammene danse sin dans – kjenne varmen fra bålet, som kryper inn i sjela di og bare nyte. Men hva gjør du når regnet bøtter ned og du skal fyre bål? Her viser vi deg hvordan du løser utfordringen!

Alt blir bedre med bål

Kanskje skal du grille noen pølser, sette over kaffen, lage toast eller nystekte vafler – alt smaker bedre ute og enda bedre fra bål. Har du et stormkjøkken med en del kjeler og panne – kan du enkelt smekke sammen ett gourmet måltid også. Det vil bli et måltid du ikke glemmer ved det første.

Bålets gleder kan du nyte på en kort kveldstur, en topptur eller på langtur. I skogen, ved sjøen eller på en fjelltopp. Ta en kveld midt i uka og opplev noe helt annet enn Netflix – du vil garantert ikke angre.

Hvorfor tenne bål?

Bål brukes primært til 4 ting:

  • Kos
  • Varme
  • Matlaging
  • Tørke klær og utstyr

Hvordan lage bål i regnvær?

Når værgudene er i dårlig humør og regnet bøtter ned er det ikke alltid like lett å få laget seg et ordentlig bål. Alt du ser rundt deg er kliss vått og da er det viktigere enn noen gang å få på plass ett skikkelig godt bål. Dette er viktig for at du får varmen i kroppen, tørket vått tøy og utstyr, laget deg litt mat, satt over kaffen og nyte varmen og kosen selv i dårlig vær.

Heldigvis finnes det mange muligheter for å få laget et godt bål og dersom du først gjør jobben med å få i gang bålet vil opplevelsen din bli noe helt annet når du kjenner varmen og får tørket klær og utstyr.

Gode forberedelser

Hvis du vet at det skal regne når du skal på tur kan du pakke med deg noen ting som gjør selve opptenningen enklere. Her er 3 forslag på ting som funker veldig bra:


Dersom du ikke har pakket med deg noe tørr opptenningsved bør du underveis på turen hele tiden være på utkikk etter tørre greiner, tyrirot og never.

Hvordan finne tørr ved?

Nederst på litt større grantrær er det alltid litt tørr ved, da selve grantreet fungerer som en kjempeparaply ved regnvær. Spikk av det ytterste laget med våt bark og du vil se at kjernen er tørr og fin.

Tyrived (finnes i gamle døde furutrær) brenner veldig godt og er nesten resistent for fukt inntrengning. Bruk evt. kniven din og spikk av det ytterste laget. En god sag er også alltid smart å ha i sekken og vil gjøre jobben med sanking av ved mye enklere.

Du vil helt sikkert også finne masse god ved som er fuktig. Denne kan du legge rundt bålet ditt slik at den tørker opp etter hvert som du fyrer.

Engasjer hele turfølget ditt i sankingen av ved og la det gå litt sport i det. Vær på utkikk hele tiden og ta med dere så mye dere klarer. Ikke gå forbi litt god never eller en fin tyrirot. Ta med alt du/dere kommer over. Sankingen skal være gøy, så lag gjerne en intern konkurranse om å finne best og mest ved.

Fremgangsmåte ved opptenning

For å gjøre hele prosessen enklere er et godt grunnarbeid helt avgjørende.

Sørg derfor for at du deler opp og kløyver den tørre veden du har funnet i forskjellige størrelser og lag deg gjerne forskjellige hauger som du sprer utover liggeunderlaget ditt under tarpen.

TIPS: Bruk tennstål og spenn opp en tarp

Våte fyrstikker eller en lighter som ikke funker vil ta livet av den lille motivasjonen du har. Ta derfor alltid med deg tennstål. Det funker hver gang! Det er smart å lære seg å bruke tennstål. Det er en god forsikring å ha i sekken.

En tarp er alltid smart å ha i sekken og fungerer glimrende sammen med bål. Det er ekstra godt å sitte tørt og godt under en tarp i regnvær og ha et sprakende bål foran seg. Tarpen vil også fungere som en glimrende levegg. Pass på at du legger bålet til ytterkanten av tarpen, men plasser det slik at det blir beskyttet fra regnet.

Start med opptenningsmaterialet

Uansett om du har hatt med tørt hjemmefra eller du har funnet tørr never eller lignende så må det du skal fyre opp være veldig smått (spikk løvtynne små fliser). Nevner fungerer svært bra. Legg en liten haug med tørr never på en stein eller stokk og sett tennstålet inntil. Du må muligens slå gnister noen ganger før du får fyr, men det går mye lettere enn du kanskje tror dersom grunnarbeidet er gjort ordentlig.

Bygg forsiktig opp

Når det har tatt fyr i opptenningsmaterialet ditt så gjelder det å være forsiktig og hele tiden sørge for at det er nok luft rundt flammene.

De aller fleste som skal tenne bål begynner alt for raskt med store greiner og kubber. Start med bare små fliser og gå gradvis oppover. Bruke kniven din flittig til å spikke fliser og etter hvert klyve små kubber. Først når det er skikkelig bra fyr med en stor god glohaug kan du starte med de grove vedkubbene.

TIPS: Legg den våte veden du har funnet rundt bålet, slik at disse tørker underveis i opptenningen.

Det er viktig å hele tiden passe på bålet, men til slutt vil du ha et fint bål som du kan bruke til varme, tørking og kos.

Gratulerer, du har nå fyrt opp ditt første bål i regnvær, så finn frem turstolen, kaffekoppen og nyt følelsen og varmen.

OBS: Fra 15 september til 15 april er det ikke lengre et generelt bålforbud i Norge. Det betyr ikke at man ikke skal vise aktsomhet ved bålfyring. Har det vært tørke i lengre periode så må du være ekstra varsom. Bruk etablerte bålplasser hvis mulig, etablerer du en bålplass så er det ditt ansvar at den kan ryddes tilbake. Ikke tenn bål på svaberg, og husk at du er ansvarlig for at alt er slukket når du forlater plassen. Ta hensyn til naturen og omgivelsene.

Konklusjon

Vi håper du har blitt inspirert til å ta turen ut også når det regner og at du har lært litt om fremgangsmåten for å oppnå et vellykket resultat. Den store jobben ligger i å finne nok tørr ved som du bruke og spikke/klyve disse til små biter. Når du har gjort alt grunnarbeidet (ja, det er litt jobb – men det er verdt det), så er det kun sjarmøretappen som gjenstår. Det er nesten ingenting som slår følelsen av et bål som brenner samtidig som regndråpene spretter på toppen av tarpen.

For deg som liker å ferdes i skog og mark, så er det å kunne fyre bål selv i regnvær en viktig ting å kunne for din egen sikkerhet.

Kos deg med bål 🙂