Slik unngår du mygg og knott

Dersom du skal på tur i Norge i perioden fra slutten av mai til og med hele august, så vil du møte på noen irriterende «små djevler». Spesielt når været er som best (lite vind og varmt) trives myggen spesielt godt!

MEN ikke la myggen og knotten ødelegge turen! Sørg heller for at du er best mulig forberedt. Da vil den magiske turen du ha planlagt forbli magisk og ikke bli husket for alle de irriterende myggene i ettertid.

Det finnes mange tips for å redusere plagene fra mygg, knott og andre innsekter. Her skal du få noe av dem:

Kle deg i nøytrale farger:
Knott og mygg tiltrekkes av skarpe farge, så det kan være lurt å la de sprekeste t-skjortene være hjemme. Kle deg i duse farger og velg gjerne lange armer og bukse kontra shorts og t-skjorte.

La leiren ligge litt høyt:
La leiren ligge på litt høyde hvor vinden trekker litt (bare dersom det er lite vind). Det kan være veldig trivelig ved vannkanten en varm og vindstille sommerdag – problemet er at det synes også myggen at det er.  Finner du en fin plass med litt høyde og god utsikt så trekker vinden litt mer og myggen forsvinner.

Myggmiddel:
Dra ikke på tur uten myggmiddel, det finnes som spray, roll-on og krem. Virkemiddelet i disse produktene er ofte DEET (N-dietyl-meta-toluamid). Fra 2019 ble det lov til å ha inntil 50 % innhold av dette virkemiddelet i Norge.  Det finnes også andre virkestoffer som Saltidin. Les pakningsvedlegget nøye, det er ikke alle disse produktene som er egnet for barn. Mange anbefaler også å unngå produkter med mer enn 20 % DEET innhold.

Myggnett:
Myggnett er den eneste mekaniske beskyttelsen du kan ha for innsekter. De fleste av disse beskytter også mot Flått.  Man får gode og effektive myggnett til nesten alt. Til hengekøye, som hatter, til soveposen osv.  Hengekøye om sommeren uten myggnett er nesten litt håpløst.

Elektrisk drevne mygg beskyttelse:
De siste årene så har det kommet en rekke med svært effektive apparat som skremmer bort mygg med lukt eller negative ioner (begge disse metodene for oss nesten luktfrie og ikke hørbare).

En liten investering i ett slikt apparat kan fort redde en glimrende tur. For her er fordelen at de jager bort myggen.

Når er det mest mygg?
Dette varierer fra hvor i landet man er og hvor varmt det blir. Den klekkes som regel i mai, og har en topp i midten av juni. Myggen trives best når det er mer enn 20° C og den forsvinner fort når det kommer frostnetter på høsten.

Så konklusjonen er at det ikke er noen grunn til ikke å nyte naturen selv i områder med mye mygg. Men det kan være smart å ikke dra på tur akkurat i den verste klekkingen.

Ha en super, myggfri, tur!