• Gratis frakt over 1000,-
  • Superrask levering
  • Gratis bytte
  • 30 dager åpent kjøp
Sove ute
Sporløs ferdsel

For at vi alle skal kunne ha stor glede av naturen, er det viktig at vi har som mål å forlate den i bedre stand enn da vi kom. Det vil si at ingen skal kunne se at du har vært der, og er det noen andre som ikke har vært like flinke som deg – så rydder du opp etter dem også.

Det er 3 ting vi gjør i naturen som kan sette spor, nå skal vi gi deg noen tips i hvordan du kan unngå det:

1. Søppel

Ha alltid med deg en søppelpose i sekken, her legger du alt søppel som du har med deg. Uansett hvordan du pakker, så er det noe som vil bli søppel. Denne posen tar du med deg hjem eller til nærmeste container. Finner du noe søppel på veien din, så tar du det med deg.

Organisk avfall (matrester, epleskrotter osv) kan du grave ned, men det er smart å vente med det til du skal forlate leiren.

2. Bålbrenning

Skal du brenne bål (sjekk alltid om det er lov i forhold til den kommunen du er i og brannfaren i område), så bruk et ildsted som allerede er der, eller så finnes det mange smarte turgriller som er godt egnet til å brenne bål i (f.eks det norske produktet Barbiq). Dersom du må brenne bål, og du verken har turgrill eller er ved en bålplass, så lag et lite bål, fjern topplaget, og legg dette over igjen når du er ferdig med bålbrenningen. Brenn ikke på fjell og svaberg, da setter du varige spor.

Husk at du er ansvarlig for å slukke bålet, og at du skal ha tilgang til vann for å kunne gjøre dette. Du kan ikke legge topplaget over et bål uten at du er 100 % sikker på at det er slukket og at det ikke er noe varme igjen.

3. Dobesøk

Ca. en gang om dagen må vi alle på do, og merkelig nok så er dette noe mange kvier seg for å gjøre i naturen. Det er det ingen grunn til å gjøre, med litt trening funker dette bedre enn hjemme. MEN det er ikke gøy for noen å se resultatet av ditt dobesøk.

Finn et egnet sted (se tips under), ta av topplaget og sett i gang. Dersom det ikke er brannfare, så brenner du papiret etter deg. Legg på topplaget og ingen kan se at du har vært der. Ved å legge på topplaget igjen vil du også sette i gang komposterings-prosessen mye raskere. (Dersom det er brannfare så bør du ta med deg papiret i en søppelpose for så å brenne det på en egnet plass).

Tips om behagelig dobesøk i naturen:

Finn en egnet plass hvor du kan være i fred (smart å sjekke ut hvor det er egnet å gå på do når du etablerer en leir). Fint om det er en gren, rot eller stein som du kan holde deg i med den ene hånden.
Klargjør de tørkene du trenger før du setter deg (husk å oppbevare toalettpapir i en vanntett pose).

Dra buksa så langt ned du klarer, huk deg godt ned og bruk den ene hånden til å holde bukse og truse unna, mens du støtter deg med andre hånden. Så er det bare å sette i gang.

Brenn papiret etter bruk og legg på topplaget igjen. Du kan bruke våtservietter til å vaske deg på hendene (men disse må du ta med hjem som søppel), eller bare vask deg i en bekk, vannkanten eller snøen. Det finnes mange gode tursåper til denne bruken.