Turer i Norge | 10 skjulte perler!

Norge er et fantastisk land å reise og feriere i. Her finner du 10 tips til skjulte perler som du kanskje ikke visste om. Dersom du er en ivrig turentusiast vet du kanskje om noen av disse stedene/turene, men vi håper at mange vil ha glede av, samt besøke flere av disse fantastiske stedene. Tipsene er basert på våre egne erfaringer fra disse stedene.

Hesten, Senja(556 moh)

Denne turen gir deg en fantastisk utsikt og tar ikke mer enn ca 1 time opp til toppen. Det er en flott sti nesten hele veien opp, siste biten er noe brattere og steinete.

Parker bilen på Senja Montesorriskole og gå ned veien fra parkeringen og følg den ned til venstre. Følg veien til du kommer til en sti som går opp mot venstre etter ca 200m. Stien tar deg opp alpintbakken og opp mellom toppen Segla til venstre og Hesten til høyre. Om du ønsker kaldt vann i drikkeflasken er det et par bekker langs stien du kan fylle på med godt vann.

Etter at du har kommet deg opp til den flotte toppen Hesten kan du velge å fortsette på en lengere tur langs stupet i retning vest til de store kjente toppene «Inste Kongen med Svartvasstinden, Yste Kongen, Midtre Kongen».

Om du kun ønsker denne korte turen anbefaler jeg deg å gå ned fra toppen mot Segla, da får du virkelig kjenne på hvor stort og mektig fjellene er og kan nærme deg det bratte stupet rett ned i vannet. Dette er en fantastisk kort tur jeg virkelig kan anbefale.

Måstad, Værøy

På vestsiden av Værøy går det en sti fra Nordlandshagen mot Måstadfjellet. Dette er en nydelig tur ikke veldig mange går, de fleste skal opp på Håheia på Værøy som også er noe man burde få med seg når man er der, men denne stien til Måstad er minst like vakker. Når vi gikk denne gikk vi ikke helt inn til Måstad og opp fjellet men stoppet opp ved en vakker perle ca halveis på stien. Her finner du en vakker strandlinje i et vakkert landskap. Et nydelig sted for en lunsj og et lite bad om det frister å kjøle seg ned litt.

Absolutt et sted jeg kan anbefale deg en tur om man er på Værøy eller planlegger en tur dit.

Gygrestolen, Telemark(490 moh)

Telemark har mange flotte turer å by på, men en meget spesiell tur som mange kaller Telemarks svar på Preikestolen er Gygrestolen. Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en helt spesiell og særpreget fjellformasjon skapt av siste istid. Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i rasende sinne over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna og da er det slutt på verden.

Turen opp til Gygrestolen er stort sett en lang oppoverbakke som i sin helhet tar ca 2 timer. Først i tett skog, senere på svaberg og oppe på platået. Oppe på platået kan vi anbefale en kort avstikker til Venetjønn som på fine sommerdager kan friste med et bad. Turen går videre i småkupert terreng fram til Gygrestolen.

Har du klatreerfaring og klatreutstyr kan du ta deg opp på disse store kjempeblokkene Gygra har satt opp.

Et flott sted å ta solnedgangen.

Nonstinden, Ballstad(459 moh)

Et turtips jeg fikk fra en lokal Lofoting som virkelig leverte vakre omgivelser. Turen begynner i veldig bratt terreng, men så fort den første bakken er gjort unna går du på et vakkert åpent og relativt flatt område kalt Ballstadheia. Her kan du velge litt hvor du ønsker å gå da det er veldig vakkert overalt. Vi valgte å følge stien som gikk til venstre. Vi fikk dessverre ikke kommet oss helt opp på toppen av Nonstinden grunnet tykk tåke, men vi ble ikke skuffet av det vi fikk se selv om. Når du kommer bort til der hvor siste stigning til Nonstinden starter har man en vakker utsikt utover havet og med enda flere vakre fjell i horisonten. Her anbefaler jeg deg å bruke litt tid og ta inn det vakre landskapet vi har. Det er også mange flotte steder for å ta bilder.

Om du velger å gå opp Nonstinden eller ikke så kan du på turen hjemover gå rett over Ballstadheia litt til venstre fra der du gikk opp tidligere. Da kommer du til et utsiktspunkt som gir deg god utsikt over hele Ballstad. Absolutt et flott sted og en tur jeg kan anbefale deg å ta.

Turen starter ved Kræmmarvika på Ballstadlandet, rett ved Kræmmarvika Rorbuer og tar ca 3-4 timer tur/retur.

Fiskelaus, Sloko

I fjellområdet Sloko mellom Eggedal i Sigdal og Nore i Numedal ligger flere fantastiske naturperler på rekke og rad. Min store favoritt er Fiskelaus! Ikke la deg lure av navnet, for fisk er det her!

Det står skiltet avkjøring fra Fylkesvei 287 til Sloko (obs, avgift betales ved bommen) Følg denne helt inn til du nærmer deg enden av Slokovannet, her går det avgjøring til høyre (bomveg) hvor det er parkeringsmuligheter. Parker her og følg veien opp til stien begynner.

Stien opp kokkerdalen er merket og går i en fantastisk natur! Turen er godt egnet for barn, men det er noe krevende terreng enkelte steder. Greit å ha en hånd og holde i over bekken og over noen steiner. For å få nyte mest mulig av naturen anbefaler jeg å gå inn til kokken, for så å gå til Fiskelaus. Det er to vann i sloko området som heter fiskelaus, gå til den som er 1039moh.

Fiske i dette fjellområdet krever fiskekort, det er flere steder du kan betale for fiske eller du kan kjøpe kort på www.inatur.no

Husk at barn under 16 år fisker gratis, og fisken biter best tidlig om morgenen eller seint på kvelden!

Magnetkollen, Skien

Da jeg og venninna mi bestemte oss for å ta turen opp til Magnetkollen var det lite vi visste om hvor fantastisk det kom til å bli. Turen startet på P-plassen i Valebøvegen, og det skulle vise seg å være en tur med mye stigning. Med 20kg på ryggen gikk det sakte, men sikkert oppover. Mye fint å se underveis med gamle gruveganger og djupe juv. Da vi kom til toppen og fikk se den fantastiske utsikten som møtte oss, var alt strevet glemt. (Nå skal det sies at utsiktsposten ligger i stien noe før du kommer opp til selve toppen som ligger litt mer inni i skogen uten noe særlig utsikt.) Her var det rigget opp til å kunne lage bål med enkle hjemmelaget trebenker rundt. Vi koste oss i noen timer rundt bålet etter rigging av camp, før natten senket seg over oss.

Ikke nok med dette fikk vi morgen solen da vi våknet som gjorde denne litt skjulte perlen det enda vakrere! Absolutt en tur å anbefale om det er overnatting eller dagstur😊

Adkomst:

Om du tar utgangspunktet i skien rutebilstasjon, følger du FV 44 i ca 8km retning Valebø frem til parkeringen på høyre side av veien. Kan taste Valebøvegen 181, 3721 Skien inn på GPS’en.

Store Soleiebotntind, Jotunheimen(2083 moh)

Dette er kanskje ikke den mest skjulte, men for mange så kan dette være en spektakulær tur om man tenker at toppene i Hurrungane (Jotunheimen vest) er for krevende.

Denne turen kan de aller fleste gå om man er i normal god form. Terrenget er steinete og toppen er som regel snødekt. Om du samler på 2000 topper, så er denne den bænkers.

Belønningen når du kommer til toppen er en helt magisk utsikt over de mest alpine toppene i Jotunheimen. Stupbratte fjell, så får kjent på høydefølelsen om du beveger deg ut på tuppen.

Bildene er tatt fra juli. Veldig kul topptur.

Varighet:
5 – 7 timer tur/retur
9 km tur/retur

Høyde:
1240 – 2083 moh

Kort vei fra Turtagør Hotel.

Måtinden, Andøya(408 moh)

Dette er en tur som er veldig vakker hele veien opp og heller ikke så veldig krevende. Det er et parti som er litt brattere enn resten, men når det er unnagjort går man bare på ryggen av fjellet ut til utsiktspunktet. Det er noe steinete et lite parti, men ellers går man på en fin sti.

Vi gikk denne rundt midnatt og fikk en nydelig natt med midnattssol når vi kom opp. Havtåke er noe som kan komme og gå veldig fort her så om du kommer opp og ikke ser noe så ta deg tiden til å vente litt for det kan fort klare opp.

Denne turen passer bare for alle folk i alle aldre. Det er i alt tre ruter til toppen. Den mest brukte er fra Baugtua, som ligger ved FV976 midt mellom Stave og Bleik. Her er det god parkeringsplass.

Turen er 3.8 km hver vei

Det er også mulig å starte på Stave eller Bleik. Disse rutene er noe mer krevende, men likevel eventyrlig vakre. Hvis du ønsker en lengre tur er det fint å gå ruten mellom de to landsbyene hvor du blant annet kommer tettere på strendene Høyvika og Bleik.

Toreskyrkja, Telemark(1364 moh)

På nordsida Heddersvatn starter en fin sti som går østover på nordsida vannet og opp lia langs elva til Gampeskartjønnan. Når man kommer opp dalen til første tjønn krysser man bekken og tar stien som svinger inn til høyre langs tjønnene som ligger på rad og rekke. Etterhvert som stien svinger seg oppover mot Toreskyrkja blir det mer steinete og man må følge med på små varder/nuddinger som er satt opp som veivisere. Man går på sørsida den høyeste toppen på Toreskyrja og videre ut til utsiktstoppen 1364 moh med varde og nydelig utsikt østover. Her møter man også den rødmerka stien som kommer opp fra Kvitåvatn.

Turen er 3,7 km og tar 3 timer, tur/retur samme vei som du kom opp.

Adkomst: Parkering langs vei rett nord for Stavsro, ved nordenden av Heddersvatn.

Lårdalsstigen, Dalen

Dette er en tur med fantastiske utsiktspunkt hele veien. Man kan velge å gå fra Dalen over til Lårdal eller omvendt, for å få den best opplevelsen anbefaler jeg å ta båten som går fra kaja tilbake til der du startet. Vi valgte å parkere nede i Dalen og ta Taxi opp til der hvor turen starter. De har en fastpris på 200 kr opp de svingete veiene. Det går også buss om man ønsker det.

Turen er 14km og tar 8 timer fra Dalen til Lårdal og er en krevende tur og er merket som ekstra krevende på ut.no. Det er mye opp og ned hele veien. Det er ingen muligheter for å fylle på vann langs turen så husk å ta med deg nok før du starter. Vi tok dette som en 2 dagers mars siden vi ville sove over i telt. Det er ekstremt få plasser å sette opp telt, men vi fant en ok plass ca. halvveis på det høyeste punktet langs turen(Gløstøylnuten 848 moh). Ønsker du å ta en natt der kan jeg heller anbefale hengekøye og tarp. Da har du utallige muligheter og kan få en helt fantastisk utsikt fra køya.

Om du skal ta båten tilbake burde denne forhåndsbooke da det til tider kan være veldig fullt.