En god turkniv er viktig å ha med seg på alle turer i skog og mark.
Den bruker du til alt fra å spikke teltplugger til å lage mat med. Uansett om du skal reparere noe, sanke ved, rense fisk eller bruke tennstål, så vil kniven være din beste venn. Bruksområdet er enormt og du vil nesten alltid ha behov for en kniv på tur.
En god turkniv bør ha en viss lengde og den bør ligge godt i hånden. Dersom kniven blir for kort er den best å spikke med og dersom knivbladet blir mer enn 13 cm er den lettere å bruke den til å «hogge» kvister osv til bålet med. En lengere kniv er også utmerket som «stekespade», og til å klyve større vedkubber med.
Ett godt grep får du av gode materialer og godt håndverk. I tillegg så bør du kjøpe en kniv som passer godt til din håndstørrelse. Har du små hender så kjøper du ikke den største kniven 🙂
Det korte svaret på dette er materialer og håndverk. En god kniv kjennetegnes ved bruk av gode materialer og et blad som tåler mye bruk ute å bli sløvt. Stålet er da gjerne bygget opp av flere lag og mange herdingsprosesser for å oppnå optimal styrke og skarphet.
Dessuten så er de beste knivene et fantastisk stykke håndverk som er beregnet å vare i generasjoner.
Vask kniven med litt såpevann og tørk den godt av. Dersom knivbladet ikke er rustfritt, må du sette inn dette med litt olje. En liten sprut med 5-56 olje holder.
Tørk håndtaket godt av og sett det inn med en god møbelolje. Slira kan du med fordel sette inn med lærfett som du bruker på fjellskoene dine. Den vil bli mørkere, men også mykere og mer behagelig.
Trenger du å slipe kniven din så bruker du et bryne. Hold brynet stille og før over kniven som om du vil skjære tynne skiver av det. En turkniv skal holdes i ca 20° vinkel mot bryne. Er du usikker på hvordan man skal slipe en kniv kan man få kjøpt gode knivslipere som holder den perfekte vinkelen for deg.
Barn har stor glede av å kunne spikke noe på tur. Den første kniven er noe helt spesielt for barn, og tenker du godt etter så husker du sikkert din også. Pil og bue, seljefløyte eller bare en stokk. Det finnes mange gode barnekniver med fingerbeskyttelse og butt spiss. De vil helt sikkert skjære seg en gang eller to, men det må faktisk til for å lære.
Start med gode rutiner, sitt alltid ned når kniven er fremme og spikk alltid fra deg.
Godt kniv valg☺