Hvilken padleåre skal jeg velge?

Det finnes et utall av forskjellige årer å velge i, her skal vi gjøre det litt enklere for deg å finne frem i jungelen.

Hvis du tenker deg at kajakken din er en bil, så er du og padleåren motoren. Derfor er valg av åre svært viktig. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er usikker på valg av åre til ditt bruk.

LENGDEN PÅ ÅREN:

Årelengde skal du velge på bakgrunn av høyden din og kajakkbredden – samt noe på padlestil. Grunnreglen er at dersom du holder åren rett opp skal du kunne folde hånden din rundt årebladet. Noe lengre åre dersom du har en bred kajakk (58 cm og bredere) og noe kortere dersom du har en smal kajakk. For lange personer eller korte så må man allikevel holde seg innenfor normal årelengde som går fra 210 cm til 240 cm. En Ving åre skal være ca 5 cm kortere.

ÅRETYPER:


ÅRER FOR LAVT ÅRETAK:


Denne åretypen er den minst energikrevende og svært godt egnet for rekreasjonspadling og langturer. Blandet på åren er langt og smalt. Åren holdes lavt over dekk, og du skal ha god rotasjon i hofter/mave. Du bruker ben, mage, rygg og arm for å padle.

ÅRER FOR HØYT ÅRETAK:


Denne åretypen er noe mer energikrevende, men man får mer kraft i vært tak og bedre fremdrift/fart. Bladet på åren er bredere og ikke så langt som på smalt åretak. Åren holdes i høyde med haken din, og ofte skyver du med øvre hånd, mens du drar med nedre. Også her er det viktig med god rotasjon i hofter og man bruke mage, rygg og arm aktivt når man padler. Årer for høyt åretak er også den beste åren å bruke til teknisk padling, surf og lek.


VINGÅRER:


Denne åretypen er energikrevende, men man får en fantastisk fart. Derfor viktig at bladets størrelse er tilpasset styrken til padleren. Bladet på åren er krummet slik at man får et mektig grep i vannet. Krummingen gjør at åren får en naturlig gange i vannet og gjør dem lette å padle korrekt med. Svært godt egnet til trening og konkurranser. Ving årer er ikke egnet til teknisk padling.


GRØNNLANDSÅRE:

Denne åretypen er lang og smal, gjerne laget i tre eller karbon. Den skiller seg ut fra andre årer med at bladene er ikke er vinklet forskjellig. Padlegrepet skal være der årebladet starter og du må padle med høy takt og god rotasjon i kroppen. Padlemetoden er den opprinnelig fra kajakkens oppfinnelse, og den er svært energi effektiv. Men en del trening får man en helt imponerende fart med denne teknikken. Ofte brukt av kajakk entusiaster og til maraton padling.


ÅRE VEKT:

Lav vekt og god stivhet er viktig kriterier for en god åre. Tenk deg at du skal padle i 2 timer og din åre veier 200 g mer enn personen som du padler med. Du padler med en takt på 30 tak pr minutt. Dvs at du i løpet av de 2 timene skal «bære» 720 kg mer enn din padle kompis. Disse kreftene kunne du heller brukt til fremdrift.