Padle trygt året rundt

Så fremt det ikke er is, så er padling en glimrende aktivitet å holde på med året rundt. Her er noen gode tips for å bli en bedre padler og kunne padle trygt året rundt.

“Dersom du aldri har gått rundt i kajakk før, så er det antakeligvis fordi du ikke har padlet nok, så uansett vær og vind må du være forberedt på det.”

Kjenn din kajakk:

Lær deg å kjenne din kajakk. Begynn på helt grunt vann, len deg over til siden og kjenn når den tipper – ta for med armene så du ikke går rundt. Prøv på begge sider, og etter hvert går du litt lengere ut – når du kjenner at kajakken begynner å gå rundt så klask åra med flatsiden ned i vannet (støttetak) og prøv å rett den opp igjen.

Når man er blitt litt mer erfaren er det smart å dra på en strand du kjenner godt, en dag det blåser sikkerlig. Padle litt utover, og lek deg innover på surf. Da vil du fort lære deg viktigheten av styretak og støttetak. Dette er kjempegøy og svært lærerikt. (Er det steinbunn så bruk evnt en sykkelhjelm når du trener på dette).

Tren:

Øv på selvredning og kameratredning. I begynnelsen er det smart å gjøre dette på grunt vann, da vil du føle deg mye tryggere. Har du god bekledning kan du øve på dette også når det er kaldt.

Utstyr du må ha:

Padler du alene bør du bruke åresnor. Ha alltid med svamp, pumpe og årepose/flottør (dette må selvsagt være lett tilgjengelig på dekksriggen).Pakk en vanntett pakksekk med ulltøy og sokker – går du rundt er det en «gave» å kunne ta på seg tørt.

Spruttrekk:

Spruttrekk er en selvfølge å bruke og er din beste venn. Får du bare noen få liter vann i cockpit kan selv en stødig kajakk bli ustødig. Det skal ikke mer til en noen bølger fra en båt før du får vann inn i cockpit dersom du padler uten spruttrekk. Mange nybegynnere engster seg dessverre for å bruke spruttrekk, og ofte er forklaringen at de er redd for å sitte fast. Det er en helt unødvendig redsel. Kjøp et universal spruttrekk i nylon og ikke stram det så mye, da vil det gå av nesten av seg selv dersom du går rundt. Alle spruttrekk har et utløser håndtak – pass på at det alltid ligger oppå dekk og ikke blir brettet inn under spruttrekket når du setter det på. Spruttekket gjør deg varm og tørr selv på kalde dager eller dager med mye sjø.

Bekledning:

Er det kaldt i vannet er god bekledning et must, tørrdrakt er absolutt det tryggeste, men en god padlejakke og en god padlebukse eventuelt en Long John i neopren duger også fint på turer hvor man alltid padler relativt nær land. Skal du drive med vinterpadling er det kun tørrdrakt som gjelder. Bruk alltid ulltøy når du padler – selv på sommeren med varmt vann er det smart å ha en t-skjorte i ull på seg.

Kajakk klubb:

Det finnes mange svært gode og hyggelig havkajakk klubber rundt omkring i landet. Er det en i nærheten av deg, så meld deg inn. De har ofte kurs, turer og treninger i trygge miljøer. Flere av disse arrangerer også Våttkort kurs, noe alle som padler bør få med seg. (De fleste som driver med utleie av kajakker krever at man har Våttkort grunnkurs).

Legg opp ruten etter vær og vind:

Har du f.eks. bestemt deg for å padle på torsdag etter jobb må du uansett vurdere vær og vind. Blåser det for mye og du er uerfaren bør du droppe padlingen. Er du litt mer erfaren så må du legge opp en rute som er trygg og padle. Dersom det f.eks. er mye vestavind, så vil vestsiden av en fjord ligge mye mer i le enn østsiden. Noe fjordarmer er lite preget av vind uansett – mens åpne strekk hvor vinden får tak kan være svært utfordrende og direkte farlig for en som ikke er erfaren.

En kajakk tåler ekstremt mye sjø rett forut og på skrå forut (fra kl 11 til kl 13), men oppleves som mer ustø når sjøen kommer fra siden eller skrått bakfra. Er du ute en dag med mye vind kan det være smart å legge opp ruten sin slik at du stort sett får sjøen forfra, selv om dette medfører at du må padle litt på kryss og tvers.

Jo mer du lærer om kajakk og padling desto trygger blir du og du vil få enda mer glede av padlingen. Meld deg på teknikk kurs eller lær av mer rutinerte padlere. Får du padle kompiser er det lettere å komme seg ut. En svært god padler jeg kjenner sa en gang til meg at lære kajakkpadling var «a minute to learn – but a lifetime to master». Det er vi helt enig.

En god grunnregel for en padler er:

Utfordre deg selv og kajakken under trygge forhold – padle safe under røffe forhold – og vær alltid forberedt på det verste