Generelle pakke- og turtips

Så bra at du har trykket deg inn på denne siden. Det betyr at du enten skal ut på tur i nær fremtid, eller at du drømmer om å komme deg ut for å oppleve naturen.

Det er i hovedsak seks forskjellige kategorier utstyr man har med seg på tur:

1. Basis - Telt, sovepose, liggeunderlag og sekk
2. Klær
3. Sikkerhetsutstyr - Førstehjelpsutstyr, gnagsårplaster, fløyte, kart og kompass
4. Toalettsaker
5. Camp-utstyr - Kniv, kokeutstyr, hodelykt, tarp, tau osv.
6. Mat og drikke

Forskjellige turer krever forskjellig utstyr. Vintertur stille helt andre krav til utstyret enn turer på varme årstider. Vekten blir deretter. Dersom du skal på kano/kajakk-, sykkel- eller pulk-tur, kan man gjerne ha med noen kilo ekstra. De ekstra kiloene er komfort! Kjøp ikke det letteste teltet og den letteste soveposen hvis du stort sett er på padletur.

Her har vi vist et eksempel på pakketips for ultra light 3 dagers fjelltur på under 12 kg. Selv ville vi nok valgt å øke vekten noe, noe som også øker komforten.

Pakk alltid i vanntette pakksekker- Det gir bedre oversikt i camp, og i sekken. Og du unngår vått utstyr. Prøv alltid å få alt oppi sekken. Soveposer og liggeunderlag som henger utenpå sekken er en uting, og gjør det vanskeligere for deg å bære sekken. Kjøp heller en litt større sekk.

Glem ikke å pakke med en god bok. Et opphold ute i naturen skal gi glede og overskudd. Da er det viktig å ha med noe som du synes er ekstra stas. Dette kan for eksempel være sjokolade, vin (du kan kjøpe 2,5 dl i pappboks på polet) eller noen poser med gourmet-kaffe.

Skill på tørre og varme campklær og de du skal bruke når du går/padler/sykler. Ta på det du brukte i går selv om det er litt fuktig enda – du blir fort varm når du er i bevegelse. De tørre klærne dine er livsviktige for deg når du slår leir.

Er du uvant med å være ute, så begynn med små korte turer i nærområdet ditt. Pakk sekken og ta deg en overnatting ute. Vi garanterer at du ikke vil angre. Legg opp turene etter det ”svakeste ledd” – da får alle glede av turen. Tips og råd til Microadventure finner du her.

Ha respekt for vær og vind – skaff deg godt utstyr!

Kajakktur – Hikingtur – Klatretur – Skitur – Trugetur – Kanotur – Sykkeltur; valget er ditt, men viktigst av alt, kom deg ut!