Generelle pakke- og turtips

Så bra at du har trykket deg inn på denne siden. Det betyr at du enten skal ut på tur i nær fremtid eller at du drømmer om å komme deg ut for å oppleve naturen.

Det er i hovedsak 6 forskjelige kategorier med utstyr som man har med seg på tur. Disse er:

1. Basis - Telt, sovepose, liggeunderlag og sekk
2. Klær
3. Sikkerhet - Førstehjelpsutstyr, gnagsårplaster, fløyte, kart og kompass
4. Toalettsaker
5. Camp utstyr - Kniv, kokeutstyr, hodelykt, tarp, tau osv.
6. Mat og drikke

Forskjellige turer krever forskjellig utstyr. Skal du på vintertur stiller det helt andre krav til utstyret og vekten blir da deretter. Dersomdu skal på kano/kajakk, sykkel eller pulk tur kan man gjerne ha med noen kilo ekstra - de ekstra kiloene er komfort! Kjøp ikke det letteste teltet og den letteste soveposen hvis du stort sett er på padletur.

Her har vi vist et eksempel på pakketips for ultra light 3 dagers fjelltur på under 12 kg. Selv ville vi nok valgt å øke vekten noe og derav også komforten.

Pakk alltid i vanntette pakksekker, det gir deg mer oversikt i camp og i sekken, samt at du ikke risikerer at noe blir vått. Prøv alltid å få alt oppi sekken. Soveposer og liggeunderlag som henger utenpå sekken er en uting, og gjør det vanskeligere for deg å bære sekken. Kjøp heller en litt større sekk.

Glem ikke å pakke med en god bok. Et opphold ute i naturen skal gi deg glede og overskudd, og da er det viktig å ha med noe som du synes er ekstra stas. Dette kan for eksempel være sjokolade, vin (du kan kjøpe 2,5 dl i pappboks på polet) eller noen poser med gourmet kaffe.

Skill på tørre og varme camp klær og de du skal bruke når du går/padler/sykler. Ta på det du brukte i går selv om det er litt fuktig enda – du blir fort varm når du er i bevegelse. De tørre klærne dine er livsviktige for deg når du slår leir.

Er du uvant med å være ute, så begynn med små korte turer i nærområdet ditt. Pakk sekken og ta deg en overnatting ute – vi garanterer at du ikke vil angre. Legg opp turene etter det ”svakeste ledd” – da får alle glede av turen. Tips og råd til Microadventure finner du her.

Ha respekt for vær og vind – skaff deg godt utstyr!

Kajakktur – Hikingtur – Klatretur – Skitur – Trugetur – Kanotur – Sykkeltur; valget er ditt, men viktigst av alt, kom deg ut!