Dette bør du ha i langtursekken

Friheten man opplever når man starter på en tur som går over flere dager er fantastisk. Kom deg bort fra mas og kjas og planlegg et litt lengere eventyr. Du kommer ikke til å angre!

Dersom du er usikker på hva du trenger har vi laget en liten guide her til hva du bør pakke i langtursekken din.

Telt, tarp eller hengekøye

Om du foretrekker telt, tarp, hengekøye eller åpen himmel er opp til deg. Hver av disse har sin egen sjarm og sine fordeler 🙂

1. Liggeunderlag

Et godt liggeunderlag er avgjørende for en god turopplevelse. Kjøp et oppblåsbart underlag med god r-verdi (isolasjonsevne). Det kan også være smart å ha med seg et foam-liggeunderlag som du kan ligge på foran bålet eller bruke i forteltet.

Husk også å ta med reparasjonskit til liggeunderlaget og universalteip for andre reparasjoner. Et tips er å ta noen runder med teip på drikkeflasken din. Da slipper du å ta med hele rullen!

2. Turstol eller chair-kit

Det å hvile ryggen er ofte en utfordring på tur. Vi vil derfor anbefale deg å spandere på seg noe ekstra vekt i sekken ved å ta med en turstol eller et chair-kit. Begge deler kommer ryggen din til å elske!

3. Regntrekk eller vanntett pakksekker

Det er utrolig kjedelig å åpne sekken og finne ut at alt innholdet er vått. Vi anbefaler virkelig å bruke vanntette pakksekker, da det gir god oversikt i sekken og alt holder seg helt tørt. Alternativt kan man bruke et regntrekk som man trekker på utsiden av sekken.

4. Sitteunderlag

For de korte stoppene underveis er det praktisk å ha et sitteunderlag lett tilgjengelig. Kjøp et sitteunderlag som er godt å sitte på og som isolerer bra, slik at du holder deg varm.

5. Sovepose

Det å krype inn i soveposen på kvelden er fantastisk. Ta med deg en sovepose som passer for turen og temperaturen. Husk at dunposer som regel tar mindre plass i sekken. På bildet i toppen er det “sommerposen” Warmpeace Viking 300. Se hvor liten den blir!

6. “Kokkeutstyr”

Husk å ta med deg utstyret du trenger for å røre i kjeler, snu biffen osv. Det finnes nesten ingen grenser for hvor god mat man kan lage på tur. Trenger du inspirasjon til god og billig turmat du kan lage selv, så har vi laget et tips på dette her.

7. Kjelesett

Om du ikke skal spise frysetørret turmat kan det være lurt å ha med seg et lite kjelesett. Da kan du lage de herligste retter også ute i naturen. Bacon til frokost er himmelsk i naturen!

8. Brenner/kokesystem + gass

På langtur trenger du varme måltider. Du må derfor ta med deg ett kokesystem eller en annen type brenner. Husk å ta med gass!

9. Kniv eller øks

Man får nesten alltid bruk for en kniv eller øks, så det er smart å ha i sekken eller i beltet.

10. Hodepute

Du kan alltids rulle sammen en genser o.l, men en god hodepute er utrolig deilig å ha med seg.

11. Ulltøy

Når du skal ta en pause eller har blitt litt kald er det utrolig deilig å ta på seg ett tørt sett med ull. I den norske fjellheimen er det behov for ulltøy hele året – også på sommeren! Vi har et enormt utvalg ulltøy. Se alt til herre og dame.

Husk også å ta med en lue og et par hansker.

12. Hodelykt

En hodelykt er et “must” å ha i sekken. Husk batterier!

13. Turkopp

Man er ikke på tur før man tar først slurk med drikke fra trekoppen. Hva du har i koppen er opp til deg 🙂

14. Spisesett

Et spisesett er smart å ha i sekken. Wildo sine sett inneholder også foldbare kopper til varm og kald drikke 🙂

15. Termos

Om det blir kjølig er det godt å få i seg noe varmt å drikke. Man kan også ha med seg kokt vann i termosen og bruke dette for å varme opp frysetørret turmat.

16. Ekstra par ullsokker

Pakk alltid med deg ett ekstra par ullsokker. Du vet aldri når du får bruk for det 🙂

17. Kart og kompass

Sørg for at du vet hvor du er og lær deg kart og kompass før du legger ut på en lengere tur.

18. Myggspray

Ikke la de irriterende, små myggene ødelegge turopplevelse. Kjøp en myggspray med høy deet som sørger for å holde myggen på avstand. Det finnes også en hel del andre, smarte myggbeskyttelser.

19. Fyrstikker

Dersom forholdene tillater det er det ingenting som slår bålkos på tur. Da trenger du fyrstikker, tennstål eller lignende.

20. Mat

Du bestemmer selv om du ønsker å ta med deg turmat eller lage lunsjen selv. Det finnes utrolig mye godt i frysetørret turmat og det er superenkelt å lage. Næringsrikt er det også 🙂

12. Vannflaske

Vann er viktig. Her er det smart å ha med seg en flaske som har stor åpning. Det gjør det enkelt å fylle opp flasken i bekker o.l. Et drikkesystem som du har i sekken er også veldig genialt.

22. Skall-/regnjakke

Dersom det begynner å regne er det deilig å vite at du har en jakke som kan ta unna nedbøren som kommer. Om du velger en røff skalljakke med vanntett membran eller en enklere regnjakke er opp til deg. Se vårt utvalg av jakker til herre og dame.

Bukser finner du her: herre og dame.

23. Toalettmappe

En liten toalettmappe til tannbørsten og andre hygieneartikler kan være smart. Da er det enkelt å finne i sekken når du trenger det. Og for all del, husk toalettpapir 🙂

24. Førstehjelpspakke

Du vet aldri når uhellet er ute, så en førstehjelpspakke er et “must” på enhver tur. Her kan det også være lurt å ta med seg gnagsårplaster og kanskje en ispose

25. Varm jakke

En isolerende jakke med dun eller fiber tar ikke så mye plass i sekken og det er utrolig deilig å ta på seg om det skulle bli litt kjølig. Sørg gjerne for at den ligger lett tilgjengelig, slik at du kan ta den på deg også ved korte stopp. Se vårt utvalg til herre og dame.

26. Ekstra par sko eller camp boots

Det er ingenting som er deiligere enn å ta av seg fjellstøvlene og ta på seg et par mykere sko eller camp boots når du kommer fremt til camp.