• Gratis frakt over 1000,-
  • Superrask levering
  • Gratis bytte
  • 30 dager åpent kjøp
Sove ute

Om SoveposerDun eller fiber?

En dunpose har høyere komfort, puster bedre og gir mer varme pr. gram enn en fiberpose. Dessuten komprimeres en dunpose bedre enn fiber. Skal du bære posen over lengre strekk, er dun ofte det rette valget. Mange synes det er mer komfortabelt å ligge i en sovepose med dun. De som først begynner med dunpose, går sjelden tilbake til fiber.

Fiberposer har den fordelen at de fortsatt kan gi deg varme selv om de blir våte. De klapper ikke sammen som en dunpose gjør når den blir våt. Fiberposer tåler ofte hardere bruk, og er ikke like utsatt dersom de får rift/huller. Liker du best å ligge under åpen himmel, bør du velge fiberpose.


Hvor varm sovepose trenger jeg?

Kjøp en sovepose som er litt varmere enn du trenger

Dette er svært individuelt: Noen fryser lett, mens andre nesten aldri fryser. Siden det  er lett å «dumpe»(miste) varme i en sovepose, anbefaler vi å  kjøpe en pose som er litt varmere enn det du tror du trenger.

Legg deg i posen når du er varm og mett. Når det er kaldt er det viktig å stramme kuldekraven i soveposen din. Dermed vil ikke varm luft komme ut når du vrir deg. Pass også på å stramme hetten. Husk lue og ulltøy. En flaske med kokende vann pakket inn i en genser i en pakkpose kan gi deg ekstra varme hele natten.

På kalde turer kan du lett forsterke posen din med en lakenpose, quilt eller en annen sovepose utenpå posen din.

Damer fryser generelt lettere enn menn, og bør velge pose basert på T Comfort grensen, mens menn kan bruke T Limit grensen. Du kan lese mer om de forskjellige temperaturgraderingene lenger ned.

 


Komfort tips i soveposen

Ikke kjøp for trang og lang sovepose

Sjekk målene på soveposen du skal velge. Noen av de mer kostbare posene er laget for å være så lette som mulig, derfor er ofte skulderbredde liten. En skulderbredde på 76-77 cm og oppover er gjerne mer romslige, og gir ofte god komfort for brukeren.

Ikke velg for lang sovepose, da får du mye ekstra luft og varme opp – ergo en kaldere pose.

Invester i et godt liggeunderlag

En sovepose blir aldri bedre enn liggeunderlaget den ligger oppå. Sats på et godt liggeunderlag med høy R-verdi (isolasjonsevne). Minimum 3,5 i R verdi for 3 sesongs bruk og minimum 4,5 for helårsbruk.

Kjøp sovepose med glidelås på "riktig" side

Mange av soveposene vi har leveres med LZ (Left Zip) og RZ (Right Zip). Dersom du er høyrehendt er det mest naturlig med glidelåsen på venstre side.

Andre smarte tips

- Rull ut soveposen så fort du kommer til leiren – da får isolasjonen tid til å "løfte" seg etter å ha vært komprimert i sekken din.

- De fleste soveposer kan kobles sammen med en annen til en dobbeltpose. Husk da at du trenger en sovepose med høyre- og en sovepose med venstre-glidelås.

- Bruker du en lakenpose i soveposen din øker du levetiden på posen. Samtidig økes komforttemperaturen med flere grader! Lakenpose i silke er de mest komfortable,og er lettest.

- Blir du for varm i posen, så reguleres temperaturen ved å dra opp den nedre glidelåsen.

- Vanntett pakksekk med kompresjonsventil er mye bedre å bruke enn kompresjonstrekket som medfølger. Soveposen blir mindre i sekken, lettere å pakke og garantert tørr til du skal legge deg.

- Det er egne spesialposer for kvinner. Disse har bedre isolasjon på føtter, hofte og bryst, og har litt annerledes i form.


Hvordan oppbevare soveposen?

1. Luft soveposen godt etter bruk

Det er veldig viktig at en sovepose blir luftet godt etter bruk. Vreng den hver morgen når du er på tur også. Det er 37° C i posen, og den varmen kan brukes til å fordampe mye fukt.

En mann fordamper 750 ml hver natt og en dame 500 ml. Denne fukten er det viktig å få ut av posen. En god sovepose puster svært godt og mye av denne fukten vil forsvinne i løpet av natten.

2. Oppbevar soveposen i oppbevaringsposen

En sovepose har ikke godt av å ligge for lenge i kompresjonstrekket. Bruk en oppbevaringspose som puster godt, og som ikke komprimerer isolasjonen i posen. Eventuelt kan posen henges opp, men pass da på at ikke kammer eller isolasjonsmaterialet blir klemt under lagring.


Vask og vedlikehold av soveposer  

En sovepose kan få nytt liv og spenst etter en vask, men det er viktig å følge fabrikkens vaske- og ikke minst tørkeanvisning. Alle soveposer skal tørkes flatt, eller i kald tørketrommel med tennisballer. Bruk vaskemiddel egnet for dun, f.eks dette. Det finnes også egen vaskespray til dunprodukter som du kan bruke dersom du har fått flekker på posen din, men ikke trenger å vaske hele posen.

En dunpose vil alltid kunne lekke litt dun (det er ikke dun, men fjær som lekker). Ikke dra ut disse, men prøv å komme til på baksiden og dra dem inn igjen i posen. Maser hullet der duna kom ut med fingrene dine så blir posen tette igjen. Det er svært sjeldent mer enn små promiller av duna i posen som lekker, så dette har lite eller ingen betydning for varmen til posen.

Det viktigste vedlikeholde man gjør er uansett alltid å lufte/tørke posen etter bruk. En fuktig pose som blir lagt til lagring blir  ødelagt.

Tar du vare på posen din kan du ha glede av den i mange, mange år.


Temperaturgraderinger

Temperaturstandarden som brukes på soveposer heter EN 13537. Den er oppdelt i 4 deler:

1. T-Max - upper limit/maximum temperatur:

Basert på høyeste/varmeste temperatur en normal voksen mann (80kg) vil føle komfortabelt.

2. T-Comfort - comfort rating:

Basert på laveste temperatur hvor en sovende person, definert som en normal kvinne (60kg), vil kunne ha en komfortabel natt.

3. T-Limit - lower limit:

Basert på laveste temperatur hvor en en sovende person, definert som en  normal mann (80kg, skal kunne ha en komfortabel natt.

4. T-Extreme - extreme rating:

Dette er en temperaturgrense som kun brukes i nødstilfeller! Den baseres på overlevelse, og utelukker derfor ikke skader. Utgangspunktet er en normal voksen kvinne.

Dette er altså ikke en reell temperaturgrense. Den anbefales derfor ikke å ta med i betraktningen når du skal velge sovepose. Ved valg av sovepose er det altså T-Comfort og T-Limit som skal tas i betraktning og det er disse verdiene vi oppgir. Det er derfor ingen grunn til å hverken ligge fosterstilling eller å fryse på tur.


Våre soveposemerker