• Gratis frakt over 1000,-
  • Superrask levering
  • Gratis bytte
  • 30 dager åpent kjøp
Sove ute

Soveposer

Går du i tanker om å kjøpe ny sovepose, så kan det være greit å vite dette.Dun eller fiber?

Om du er opptatt av vekt og volum, så vil man alltid få mer varme pr. gram i en dunpose. Mange mener også at det er mer behagelig å legge seg i en dunpose (en god sammenligning er en vanlig dyne i dun kontra en fiberdyne).


En dunpose er mer følsom for fukt og dunene vil klappe sammen dersom de blir våte. Dette resulterer i at varmeegenskapene reduseres dramatisk. En dunpose krever også mer vedlikehold og den må vrenges og luftes etter bruk.  Alle dunposer kan vaskes, men det er komplisert. Følg fabrikantens anvisning nøye.


En fiberpose veier og fyller litt mer enn en dunpose, men de tåler til gjengjeld litt hardere bruk og tåler fukt bedre enn dun. De beste moderne fiberposene er nesten like lette og kompakte som en dunpose.

 

Dun kvalitet

Det brukes både gåsedun og andedun i soveposer i dag. Gåsedun gir mer varme pr. gram ved samme fyllratio.


Kvaliteten på dunene måles i fillpower og blandingsforhold dun vs. fjær. Desto høyere fillpower (spenst i dunene) desto bedre. For eksempel så vil en gåsedunspose med 850 fillpower i 90/10 (90 % dun, 10 % fjær), ha en vesentlig bedre vekt/varmeforhold enn en andedunspose i 650 fillpower i 80/20 (80 % dun 20 % fjær).Lengde og størrelser

De fleste soveposer kommer i to størrelser (noen helt opp til fire). Hvis posen er for kort vil du trykke flat dunene i fotenden og miste varme. Hvis posen derimot er for lang vil du få for mye luft å varme opp i posen. Så velg en pose som passer din lengde.


Poser kommer også i forskjellig fit (fasong). Dersom du ikke er vant til å sove i sovepose eller sover litt urolig, så bør du velge en pose med romslig fasong.


De fleste produsenter lager egne dameposer. Disse har gjerne maks personlengde på 175 cm og har noe mer varme rundt føtter, hofter og bryst. Dessuten kan fasongen i enkelte tilfeller være bredere.Hvor varm sovepose bør jeg kjøpe?

Vårt råd er å alltid kjøpe en sovepose som er litt varmere enn det man tror man har bruk for. Blir det for varmt, kan man enkelt fjerne/dumpe varme ved å dra nederste glidelås litt opp.


De fleste produsenter bruker standarden EN 13537 til å teste posene sine. Dette er ikke en fullgod test, men det beste man har i dag.


EN testen oppgir 4 temperatur grenser hvor 2 av disse er mest relevant.


T Max – oppgir maks grensen for høyeste temperatur å bruke posen i (ikke relevant)


T Extreme- oppgir den temperatur en voksen mann fullt påkledd i fosterstilling kan overleve i 6 timer (ikke relevant)


T Comfort: oppgir laveste temperatur, relatert til en kvinne (60 kg) skal kunne ha en komfortabel natts søvn. (relevant) Tcomfort er gjerne 5-7C varmere enn Tlimit.


T Limit: oppgir laveste temperatur, relatert til en påkledd mann (80 kg) skal kunne ha en komfortabel natts søvn. (relevant)Kobling av 2 soveposer.

De fleste soveposer med ¾ eller hel glidelås kan kobles sammen til en dobbel. Da må man ha en i LZ (left zip) og en i RZ (right zip). Vær klar over at dette reduserer Tlimit (mer luft å varme opp), så dette er ikke en ideell løsning på de kaldeste dagene. Slik får du en god natts søvn

1. Ikke legg deg i posen når du allerede er kald. Gå heller ut og løp en liten runde eller ta noen armhevninger i teltet.

2. Spis godt før du legger deg (det setter i gang forbrenningen i kroppen og gir varme)

3. Ta av deg yttertøy i soveposen.

4. Bruk lue når det er kaldt.

5. Stram kuldekraven på soveposen slik at den tetter godt.

6. Stram hetten.Liggeunderlag

En sovepose blir aldri bedre enn liggeunderlaget den ligger oppå.

Gode liggeunderlag oppgir R-verdi (isoleringsevne). Jo høyere R-verdi desto bedre. Kjøp ikke et liggeunderlag med R-verdi mindre enn 3, og skal du ligge ute om vinteren så bør R-verdien være minimum 4,5.


Husk at det er liggeunderlaget som skal gi deg all isolasjon nedenfra og i tillegg kompensere for steiner, kvister og ujevnheter slik at du ligger godt.


Liggeunderlaget må være oppblåsbart og det bør minimum være 5 cm tykt.


Om vinteren bruker du et godt foam liggeunderlag i tillegg.Oppbevaring/lagring av soveposer

Ingen soveposer har godt av å ligge komprimert for lenge. Derfor;  bruk kompresjonstrekket kun når du er på tur (rull ut posen så fort du kommer til camp, da får den tid til å løfte seg igjen før du skal legge deg).


Soveposer skal aldri lagres i kompresjonsposen. Alle gode soveposer leveres med oppbevaringstrekk (som er mye større og godt pustende). Når posen er godt luftet og ristet litt etter tur, stapper du den forsiktig ned i oppbevaringsposen.Lange kalde turer

Dersom du planlegger en lengre tur (over flere uker) i kalde strøk er det flere regler som gjelder, med bl.a. kuldebro, fuktutfordringer osv. Ring oss gjerne dersom du vil vite mer om det.Fortsatt usikker?

Ring oss gjerne dersom du ønsker mer råd og veiledning ved valg av pose – vårt ønske er å tilby deg din perfekte sovepose. 974 75 536 (8-16 alle hverdager)

Team Hekta På Tur

Se vårt utvalg av soveposer her