Produkttest: Den store hengekøyetesten

Navn: Morten Hatland
Instagram:@mortenhatland

Vår ambassadør Morten Andrè Hatland bor i Bergen med samboer og to barn. De bruker naturen aktivt til lek, utforskning, tur og overnatting. Det kan være i skogen i hengekøya, på fjellet i telt, eller på sjøen i en kajakk. Morten drar også på lengre og mer utfordrende turer alene. 

Vi gav Morten oppdraget “Tre netter i hengekøye” der han skal teste:

– Ticket To The Moon Dobbel hengekøye
– DD Hammocks Frontline XL
– Kammok Roo Dobbel hengekøye

TIPS & RÅD 

Les Morten sine generelle råd om hengekøye
Les også Morten sine råd og tips til bruk av Nalgene flasker

Planlegging

3 netter i Hengekøye     

Eg er så heldig å få i oppdrag av den nettbaserte friluftsbutikken Hekta på tur, å skrive en produktanmeldelse, synspunkt, og erfaringer av 3 forskjellige hengekøyeløsninger for bruk til tur og overnatting.

 Når det kommer til selve utfordringen og overnatting i naturen generelt er eg ikke vanskelig å be, så dette tar eg på strak arm. Eg hiver meg ut allerede ikveld, for å prøve den første hengekøyen. Gleder meg. Det fine er at du ikke trenger å reise langt for å sove ute, og til hengekøye trenger du kun 2 trær med 4-5 meters avstand, og det skal ikke være vanskelig å finne.

Igår kom pakken i posten. Ticket to the moon dobbel hengekøye, som jeg har erfaring med tidligere og brukt selv ved ettpar overnattinger, DD Hammocks Frontline XL som jeg har både hørt og lest mye fint om, og den nye Kammok Roo Double som jeg ikke har noe kjennskap til fra tidligere. I tillegg en DD Hammock tarp som jeg kommer til å bruke som tak over køyene.

Er du på utkikk etter hengekøye eller kun er nysgjerrig på det , så følg med fremover, så vil jeg skrive fordeler/ulemper og en konklusjon om de ulike hengekøyene.  

Gjennomføring

DD Hammock Frontline XL

“Første vårdag” (1.mars) er noe vi ser frem til hvert år. Bare det å si frasen «første vårdag»
Vi vet vi går mot mildere, lysere og lengre dager. Hva er vel bedre da, enn å pakke sekken å komme seg på tur?
Jeg tok med samboer og minsten på en kortreist tur i en skog 20 minutter fra der vi bor.


Som første del av oppdraget 3 netter i hengekøye ville jeg prøve en køye som jeg har vært nysgjerrig på lenge; nemlig DD Hammocks Frontline XL.

Eller som jeg mener er det nærmeste man kommer ett tretelt. Lux utgaven av hengekøyer.

Førsteinntrykk var at det var stort pakkvolum på selve posen med hengekøyen, men eg forstod fort at det var en grunn til dette. Du har en komplett hengekøye med dobbel bunn, opphengstau, myggnetting og teltstenger. Du vil fort komme opp i tilnærmet pakkvolum hvis du skal ha samme tilbehør med til hengekøyer av andre merker.

Det ble endel justeringer før eg følte at hengekøyen hengte tilstrekkelig stramt for en god natts søvn, men kvalitet føltes i både stoff og opphengstau. Eg sov veldig godt denne natten. På morgenkvisten opplevde jeg at hengekøyen hadde sunket noe mot bakken, så må se litt mer på opphengsløsning/knutepunkt på neste overnatting. Lillegutt ville også prøve denne hengekøyen utpå morgenkvisten når vi våknet. Var god plass til oss 2.

Du har dobbel bunn som du kan legge inn ett liggeunderlag, og det var ikke problem å få plass til Exped Synmat LW som er ett bredt og langt underlagt.  Liggeunderlag er viktig siden du presser sammen isolasjon i soveposen din når du ligger på den. Jeg liker også å ha en nalgene flaske med varmt vann i soveposen for å oppnå lun temperatur før eg legger meg. Bare husk å skru flasken GODT igjen.

2stk Teltstenger følger med som forhøyer myggnettingen over deg og gir en romfølelse som jeg likte spesielt godt. Rett over deg har du en snor som du kan hekte på utstyr og eiendeler. Det henger her også en pose med lommer som du kan lagre ting i. Dette er en hengekøye eg absolutt ville vært trygg å tatt med på tur i myggsesongen. En fordel at myggnettingen er sort, istedet for hvit, da er det bedre å se omgivelsene rundt mens du ligger å slapper av. Myggnettingen kan også rulles opp på begge sider, hvis du vil komme mer i ett med naturen.

Med tanke på opplevd kvalitet, og at det er en komplett pakke med alt du trenger (bortsett fra tarp til regnværsdager) får du mye for pengene i dette produktet.

Ticket to the moon dobbel

Denne hengekøyen har eg allerede hatt i 2 år, og har hatt veldig masse glede av, både av dagsturer, middagshvil på terassen og overnattinger i skogen, Denne er vi glad i både store og små. Den er pakket i en smart bananformet pakkpose, hvor du bare henger ene kroken på ett opphengspunkt og drar køyen ut av pakkposen mot det andre opphengspunktet. Fiks ferdig! Desidert den enkleste av dem. Laget av fallskjermsilke og brukt i bl.a 71 grader nord.

Både jeg og barna har herjet mye med denne, og har også vasket den i maskinen 2 ganger. Kvalitet, farge og slitestyrke holder lenge.

Vi kjøpte TTTM tarp til denne, her er bardunene festet med klips til tarpen. Vil heller anbefale å feste bardunene på løkkene i stedet for med klips. Mer solid da, og lettere å stramme tilstrekkelig uten at klipsen hopper ut av festet.

TTTM opphengstau er veldig solid, og du kan knyte på flere fester hvis behov. TTTM myggnetting er enkel å feste rundt hele hengekøyen, men personlig foretrekker jeg å ha kun myggnetting hette over soveposeåpningen.

Denne hengekøyen har ingen løkker for oppheng av quilt, men fungerer veldig bra med oppblåsbart liggeunderlag og/eller reinskinn som isolasjon. Det er en flaskeholder/oppbevaringslomme sydd på siden av hengekøyen.

Opphengstau må kjøpes seperat
Myggnetting må kjøpes seperat.  

Dette er den billigste av hengekøyene isolert sett, men kommer fort opp i samme pris som DD Hammock Frontline XL om du ønsker samme utstyrspakke som er inkludert der.

Kammok Roo Double

Denne hengekøyen var ny for meg og hadde ikke engang hørt om Kammok på forhånd av testen. Dermed hadde eg ingen forventninger til denne heller. Men Kammok overrasket meg størst av dem, til tross for at den utslått er noe lik som ticket to the moon. Men der stopper likheten.

Først av alt kommer den i en vanntett pakkpose som er ett stort pluss, især for meg som gjerne pakker med overnattingsutstyr i kajakken. Utslått så fungerer pakkposen som en flaskeholder på hengekøyen. Det er integrerte løkker på siden, klargjort for quilt, og selve stoffet er armert og vil ikke revne om det går hull. Kammok har en karabinkrok i hver ende, som gjør den enkel å henge opp.
Disse skal også tåle 2300 kg hver, så eg var trygg på at dette skulle holde mine kilo oppe over natten. 

Denne natten var det såvidt blå grader og snø i luften. Valgte derfor å ligge med oppblåsbart liggeunderlag Exped Synmat, i tillegg til ett reinskinn under rygg og rumpe, der isolasjonen blir mest trykt sammen. Sovepose warmpeace viking 600, og i tillegg en warmpeace fleece innerpose. Brukte tarp over køyen for å holde meg tørr gjennom natten.

Jeg lå veldig godt i Kammok Roo, den lå nesten som en kokong rundt meg, beskyttet meg mot kald vind, og eg sov godt og lenge. Etter ett dobesøk, sov eg videre til kl 11.30. Hadde ikke lyst å stå opp denne morgenen.

Med en livstidsgaranti som følger produktet og klatregraderte komponenter så får jeg skikkelig troen på denne hengekøyen. Den koster mer enn Ticket to The Moon, og DDHammock hvis man kjøper med opphengstau, men prisen gjenspeiles helt klart i kvalitetsfølelsen.

Jeg fikk prøve python strap til denne, det var ett gull verdt opphengssystem. Solid styrke, god lengde på 3 meter, reflekstråd og mange løkkepunkt for justering til hengekøyen. Python strap ville eg anbefalt uansett hvilke køye man hadde gått for. Opphenstau må kjøpes seperat.

Kammok hadde minst pakkevolum av de 3 hengekøyene.

Konklusjon – Min favoritt

Eg er tilhenger av det enkle, praktiske med smarte løsninger. Og den som jeg ville valgt som klar favoritt og som jeg ville tatt med på tur er Kammok Roo Double. Denne SKAL jeg unne meg sammen med python strap opphengstau!

Her ville jeg fortsatt som jeg har gjort tidligere i Ticket To The Moon med oppblåsbart liggeunderlag som isolasjon, og i myggsesongen bruke kun mygghette over soveposeåpningen. Enkel, god komfort, i ett med naturen, vanntett pakkpose og kvalitetsmessig i toppklasse!

Lykke til med ditt valg og riktig god tur