10 tips til billig Norgesferie

“Norge er et vakkert land. Fjell og daler, hav og strand” sang en kjent artist. Vi kunne ikke vært mer enig, så hvorfor dra på dyre utenlandsturer når man har magiske utendørsopplevelser rett utenfor husdøra?

Vi ønsker at flest mulig skal komme seg ut på tur og oppleve hvor deilig det er for kropp og sjel. Derfor har vi satt sammen en liste med 10 tips til billig Norgesferie.

1. Øyhopping

Bruk kajakk, kano, SUP brett eller en robåt. Kom deg til nærmeste øy og slå leir. Utforsk øya, bad og kos deg. Neste dag kan dere ta en etappe til og oppdage neste øy.

Tips: Tidlige om morgen er det ofte lite vind og lite båttrafikk – selv i juli. Det er en smart tid å forflytte seg på. Pakk viktige ting i vanntette pakksekker.

Husk: Båtgleden øker ikke med antall fot 🙂

2. Tarp- & hengekøyetur

En tarp gir deg uendelig mange muligheter for ly, skygge og beskyttelse ute i naturen. Til forskjell fra telt så kommer du mye tettere inn på naturen, og du får en veldig stor og romslig plass. En tarp er også glimrende å spenne over hengekøya for å beskytte den mot vær og vind – samt at du får god plass til deg og bagasjen. En tarp veier lite og er koster lite, men kan gi deg uendelig mye glede.

Tips: Bruk strikk eller elastiske snorer når du henger opp tarpen, da holder deg seg stram og fin og du reduserer blafring i duken.

Husk: Ha med nok av barduner og plugger da er det lettere å få spent opp tarpen slik du vil ha den.

3. Gapahuk-tur

I de aller fleste kommuner i landet er det satt opp Gapahuker til fritt bruk. Enten kommunale eller DNT regi. Går du inn på Google maps, så vil du lett kunne søke opp de som ligger nærmest deg.

Gapahukene som er satt opp ligger ofte flott til, og er godt tilrettelagt med gode spiseplasser og bålplasser.

En ferie fra Gapahuk til Gapahuk er både spennende og veldig komfortabelt. Du kan også ofte parkere bil i nærheten.

Tips: Ankommer du Gapahuken ca midt på dagen, så er sannsynligheten størst for at den er ledig.

Husk: Forlat Gapahuken i ren og ryddig stand. Kommer det flere til huken så prøv å gi dem plass, det kan by på nytt og spennende vennskap.  Et godt liggeunderlag og en sovepose må du ha med.

4. Telttur

Trenger du et pust i bakken, unnslippe den travle hverdagen eller ønsker du å oppleve noe nytt? Da er telttur noe for deg! Telttur trenger ikke kreve mye, finn en plass i nærheten av deg og gjør noen små forberedelser dagen før. Sjekk gjerne UT.no – de har tusenvis av turforslag og garantert noen i nærheten av deg.  

Vår anbefaling, ha heller litt mer i sekken enn for lite. For eksempel et ekstra par med sokker, noe godt å spise eller en litt varmere sovepose. Ja, det veier kanskje litt mer, men til gjengjeld får du en god luksus på tur!

Tips: Finn et telt som gir god ventilasjon og sett gjerne opp en tarp over teltet. Dette vil sørge for en lun og komfortabel natt. Sist, men ikke minst – Husk å lukke myggnettet, mygg er en uvedkommen gjest i teltet.

Husk: Du trenger ikke fly langt eller betale dyre dommer for å få en unik opplevelse – de minnene som huskes er ofte mye enklere.

5. Biltur

Sommerferien er et perfekt tidspunkt for en bilferie. Endelig kan dere få opplevd hele Norge. Bruk litt tid på nettet og søk opp interessante steder som dere ønsker å besøke. Pakk bilen og legg ut på en ferie familien alltid vil huske. Overnatting kan gjøres i telt, på campingplasser, DNT-hytter, hotell osv.

Husk: Et telt bør dere ha med dere uansett! Det vil også være billigste overnattingsmulighet. Kjøp et telt som har plass til familien+1, slik at dere får det romslig nok til alle. Et annet godt alternativ er 2 telt, slik at barna kan sove i et eget telt. Se vårt utvalg av telt her.

Tips: Legg opp til korte kjøredager, slik at bilferien ikke huskes for alle timene i bilen. Det er bedre å heller bruke noen dager ekstra, slik at tiden på tur benyttes til utforsking av områdene dere er i.

6. Sykkeltur

Norge kan by på utrolig mange fantastiske sykkelturer. Vi anbefaler å utforske noe av disse i løpet av ferien. Det er få land i verden som har de mulighetene vi har, fra nord til sør og fra fjell til sjø. Sjekk ut Visit Norway sin nettside om sykkel for oversikt over mange av mulighetene, samt andre nyttige tips.

Tips: Du trenger ikke eie sykkel for å komme deg på tur. Det finnes et stort utvalg av leiemuligheter både av El-sykler og vanlig sykler. Viste du også at BUA har lokaler rundt om i hele landet som låner ut gratis utstyr, også sykler. Et veldig flott tiltak for de som ønsker å utforske nye aktiviteter med familien.

Husk: Noe ting må man ha med på sykkeltur. Et must er pumpe, ekstra slange, lappesaker og dekkspaker. Skulle man være uheldig å punktere kan man reparere eller bytte slangen, slik at du ikke får turen ødelagt. Det finnes mange nyttig ting å ha med seg for å gjøre turen enda bedre, vi har et godt utvalg av tilbehør fra kjente merker. Se utvalget av sykkelutstyr her.

7. Hytte-til-hytte tur

Utforsk Norges fjellområder ved å gå fra hytte til hytte med hjelp av Den Norske Turistforenings nettverk.

Se der borte, der er hytta! Det er et syn som gir en fantastisk følelse etter å ha gått dagens strekning. Nå skal både du, sekken og skoene få pause, og det skal nytes med god samvittighet enten det venter medbrakt mat og drikke i en nødbu på fjellet eller en tre-retters middag på en av de betjente hyttene til DNT.

Det er opp til deg hvor tungt du vil bære og hvor vanskelig turen skal være. Det omfattende hyttetilbudet til DNT gjør det mulig for alle å utforske Norges fjellområder uten å måtte bære med seg tungt utstyr eller egen middag, og uten å måtte være erfaren med logistikk.

Tips: For å benytte deg av hyttene må du huske å bli medlem av Den Norske Turistforening og kjøpe nøkkelen som passer til over 400 DNT hytter i Norge. Nøkkelen koster 100,- men det får du tilbake den dagen du ikke trenger den lenger.

Hvis du har glemt å booke deg rom på alle hyttene kan det være en fordel å ha med seg et lett telt i tilfelle du må slå camp ved siden av hytta.

Husk: I Norge er været skiftende og terrenget uvant for mange, så husk gode sko, vindtett jakke, ullundertøy og en god turbukse. God tur.

8. Fjell- & skogtur

Uansett hvor i landet du bor, er du mest sannsynlig i nærheten av en skog eller et fjell. Og husk at du ikke må dra langt for en magisk utendørsopplevelse. Ofte er nærmeste skog mer enn spennende nok for mange.

Om du ønsker å overnatte ute må du ha med deg basic utstyr, slik som telt, sovepose og liggeunderlag. Ikke nøl med å ta kontakt ed oss om du trenger hjelp til å velge utstyr. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å finne det utstyret som passer for ditt bruk og lommebok.

Tips: Dersom du reiser med barn er det viktig å finne på morsomme aktiviteter. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser, men klassiske aktiviteter som å lage barkebåter, spikke spyd/grillpinner osv er kjempe gøy. Pass på at du evt tar med en kniv som er beregnet for barn. Skogsbingo vil også bli en favoritt for de minste. Her kan du lage ditt eget brett, eller så kan du ta en titt på dette skogsbingo-settet.

Husk: En kort tur kan være like spennende som en lang tur!

9. Via Ferrata

Lyst på en unik opplevelse som vil gi et minne for livet? Da er Via Ferrata noe for deg!

Via Ferrata er en «jernstige» opp fjellet som gir deltakere en fantastisk opplevelse, fylt med adrenalin, utsikt og mestringsfølelse. Den store fordelen med Via Ferrata er at dette kan alle få til, uansett alder og fysiske forutsetninger.

Via Ferrata er en aktivitet som må prøves og som vil huskes resten av livet.

Tips

– Første gang man prøver Via Ferrata anbefaler vi at du tar med en guide, dette vil gi deg en god sikkerthet og opplæring til neste tur.
– Husk gode sko, føttene dine skal stå på jernstiger og klatre oppover i flere timer – sørg for at skoene dine gir godt feste og er stive.
Hjelm er essensielt, det kan forekomme små steinras. 
– Hansker anbefales og passer godt på hender i flittig bruk.
– Husk ekstra klær! I Norge skifter været fort, en liten ryggsekk med vindjakke og varme klær kan redde turen!
Se utvalget Via Ferrata slynger og pakker her

ANBEFALT LESING:
Via Ferrata i Norge

10. Packraft tur

En packraft er en oppblåsbar, liten og lett “båt” som man enkelt bærer med seg på fjellet. Med en packraft i/på sekken får du plutselig tilgang til å krysse fjellvann på en enkel og morsom måte. Det er også selvsagt mulig å fiske fra den.

En packraft er robust og tåler ganske mye juling, så i små stryk kan du få en liten rafting-følelse også 🙂

Husk: Pass på at du kjøper en 4-delt åre, slik at denne også er enkel å bære med seg.

Tips: En god pumpe gjør oppblåsing av raften raskere og enklere.