Test av varme vinterstøvler

Utvalget av vintersko på markedet er stort, og bruksområdene muligens enda større. En vintersko er ikke bare en vintersko. Vi trenger vintersko til å gå den siste km inn til hytta, til å hogge ved og ta oss en tur på utedoen. Kjører du hundespann eller snøskuter, går du på jakt eller isfisker, ja da trenger du vintersko tilpasset din aktivitet.

Det kanskje viktigste med en vintersko er at den skal være varm, men ikke for varm! De fleste som er mye på tur på vinteren, deriblant meg, vet at det er en synd å bli svett, spesielt hvis du skal på langtur. Fuktighet gjør at du fort blir kald og nedkjølt, selv om du i utgangspunktet har kledd deg godt. Er skoen stor nok, kan du regulere temperaturen med ullsokk(er). I tillegg er det viktig å ha plass til litt luft mellom fot og sko, da et luftlag gir varme. En trang sko vil være en kald sko!

En god sko er en sko som er behagelig på føttene, naturlig nok. Som sko som mennesker så er vi forskjellige, noen blir fort varme og noen blir fort kalde, noen har store føtter noen små, noen får fort gnagsår andre ikke. Vi er forskjellige og det er også føttene våre.

I tillegg til å være passe varm og behagelig på, må en vintersko håndtere underlaget vi går på i de kaldeste månedene, et underlag ofte preget av snø og is. Et godt grep på underlaget er viktig.

Jeg fikk i oppdrag å teste tre forskjellige vinterstøvler fra det canadiske merket Baffin, i tillegg til Camp Boots.

Her er resultatet:


Test av Baffin Control Max

FØRSTEINNTRYKK:

En solid vintersko som egner seg godt til de kaldeste dagene, både til korte og lange turer, til fots og alle andre fremkomstmidler.

BRUKSOMRÅDER:

Denne skoen kan brukes til det meste, så lenge det er kaldt nok ute! Skoene har blitt brukt på pulktur og i akebakken med mine to sønner på 2 og 4 år. Vi er heldig å ha tilgang på skog og natur rett ut døra. Selv med en del nysnø tråkka vi oss lett frem mellom trær, frosne myrer, åskammer og andre terrengformasjoner, uten noe problem. Det er alfa omega å ha gode sko med godt feste når man drar rundt på to gutter i en pulk. Skoen er veldig allsidig og kan bukes til aktiv friluftsliv og mer stillestående aktiviteter som isfiske og lignende.

FORDELER OG ULEMPER:

Wow! Supermyke og behagelige å ha på! Det merker man med det samme man putter foten ned i skoen og skal tråkke ned for første gang. I tillegg er Baffin Controll Max veldig varme og skal tåle en temperatur ned mot hele – 70 grader.

Denne skoen er veldig allsidig, både varm og god, og ikke minst supebehagelig og ikke alt for stor og tung til å gå med.

Skoen har løs innersko, som de fleste andre baffin vintersko, dette gjør tørking lettere og raskere.

Hvis man skal finne frem et lite minus med denne vinterskoen så er snøringen ikke helt optimal. Skoen har ikke snøstopper øverst og man får ikke strammet skoen supertight rundt foten. Nå skal det sies at en vintersko skal ikke sitte litte stramt på foten som en joggesko. Så denne lille detaljen trenger ikke å ha så mye å si.

KONKLUSJON OG OPPSUMMERING:

Varme:

+ Supervarme sko Med Control Max kan du stå timevis i ro uten å fryse

Gå-komfort:

+ Utrolig myk og behagelig sko.

– Snøringa kunne vært litt bedre

Stå-komfort:

+ Like god å stå i som å gå med. Myke og ikke minst varme

Grep/feste:

+Veldig godt grep på underlaget

En sko som anbefales på det sterkeste! Veldig allsidig, behagelig, varm og slitesterk sko. Kan brukes til så mye og skal man kun ha et par vintersko, så velg Baffin Controll Max!


Test av Baffin Impact

FØRSTEINNTRYKK:

Dette var noen solide og kraftige sko! Kommer neppe til å ha kalde føtter i disse støvlene, selv på de kaldeste dagene langt inne på Finnmarksvidda!

BRUKSOMRÅDER:

Baffin Impact ble teste på hundekjøring med mine to små sønner, på Alta Folkehøyskole i desember. Jeg valgte å ikke kjøre bil med støvlene siden de er ganske store. Men de føles slettes ikke store og klomsete når man har de på foten! Selv om de kanskje egner seg mer til aktiviteter som hunde- og snøskuterkjøring enn langturer til fots, så var de overraskende behagelige å gå med. En ting er hvertfall sikkert, skoen er laget for å tåle ekstrem kulde! Ble nesten for varme på -10 grader C.

FORDELER OG ULEMPER:

Dette er en vinterstøvel for ekstreme forhold og er gradert til å tåle ned mot – 100 grader C. Med Baffin Impact fryser du ikke på beina! De har ganske tykk såle som isolerer fra kulden i bakken. Fordelaktig om du isfisker eller er isbjørnvakt på Svalbard.

Skoen er høy med snøring i toppen for å hindre snø i å komme inn. Støvelen har utagbar innersko og begge deler har hemper for opphenging, noe som gjør tørking enklere og raskere.

Den sitter behagelig på foten og går fint å gå med ute i terrenget. Godt grep mot underlaget, både snø og is. Er du i høy aktivitet kan skoen rett og slett bli for varm.

KONKLUSJON OG OPPSUMMERING:

Varme:

+ Skoen tåler ekstrem kulde. God isolasjon i både ståle og resten av skoa!

Gå-komfort:

+ Behagelige på foten

– Litt for tunge til å gå langturer til fots

Stå-komfort:

+ Behagelige sko som holder foten varm i ekstrem kulde

Grep/feste:

+ Godt feste mot alle typer underlag

Baffin Impact er en solid og ekstrem varm vinterstøvel. Egner seg utmerket til de som liker å være ute i mange mange timer under den kaldeste årstiden, og ikke liker å fryse. Impact er perfekt for deg som driver med hundekjøring, snøskuterkjøring, isfiske og til alle som generelt liker vinterfriluftsliv.


Test av Baffin Kootenay

FØRSTEINNTRYKK:

Denne skoen så veldig allsidig ut og lett på foten! Dette er nok en sko der man kan være aktiv, uten å bli våt eller kald på foten.

BRUKSOMRÅDER:

Jeg har testet Baffin Kootenay på hyttetur med gode venner. Skoene er superlette og med veldig god passform på foten, noe som gjorde det enkelt å bevege seg inn til hytta i dyp snø med tung oppakning på ryggen.

FORDELER OG ULEMPER:

Med Baffin Kootenay kan du gå i dyp snø uten å bli våt med det første. Sålen er vanntett og resten av skoen er vannavisende. Du har god snøring, høyt skaft og du kan snurpe godt igjen øverst på skoen, slik at du unngår at det kommer inn snø. Du har også en hempe foran på skoen til å feste gamasjer eller vinterbuksa. Da er det enda mindre sjanse for få snø i skoen.

Hvis du nå har klart å få våte sko, så er det en stor fordel at innerskoen er utagbar. Dette gjør tørking av sko vesentlig enklere og raskere! Hempene på både sko og innersko gjør at de lett kan henges opp på knagger/spiker på hytta for en rask tørking. Innerskoen er festet med borrelås til skoen, slik at den ikke følger med foten hver gang du tar skoen av. Lurt!

Skoen holder deg god og varm på kalde dager. Er du mye i bevegelse er disse perfekt. Skal du derimot stå mye i ro, for eksempel ved isfiske, skuterkjøring eller kanskje isbjørnvakt på Svalbard, da kan det tenkes at du trenger en enda varmere sko med tykkere såle, slik som f.eks Baffin Cotrol Max eller Baffin Impact som jeg også har testet. Baffin Kootenay er ment for aktivt vinterfriluftsliv.

KONKLUSJON OG OPPSUMMERING:

Varme:

+ Skoene er gode og varme i de fleste aktiviteter og tørker veldig fort

– Står man i ro over lengre tid i veldig lave temperaturer blir de kalde pga. varmetap mot bakken

Gå-komfort:

+ Myk såle, god snøring og en komfortabel sko å gå med. Behagelig på foten.

Stå-komfort:

– Varmetap mot underlaget ved stilleståing

Grep/feste:

+Godt feste mot både is og snø.

Baffin Kootenay er en relativ lett vintertursko som holder deg tørr og varm på føttene på tur. Skal du i akebakken med ungene eller bygge snømann, gå inn til hytta eller gapahuken, ta deg en båltur til skogs, ja da er Kootenay skoen for deg!


Test av Baffin Base Camp Boots

FØRSTEINNTRYKK:

Lette og brukervennlig campsko! Disse får man alltid plass til i pulken eller i ryggsekken. Og snøen fester seg ikke på de heller!

BRUKSOMRÅDER:

Jeg tok med meg Baffin Base Camp Boots på nyttårsfeiring på ei hytte i Lofoten. De er lette og tar ikke mye plass i sekken! Selv om etappen inn til hytta ikke var så veldig lang og temperaturen ikke var så fryktelig lav, så blir det fort litt kaldt når det blåser og er surt ute. Rett inn i hytta, på med camp skoa og fyre i peisen. Luksus!

FORDELER OG ULEMPER:

Med tjukk og varm innersåle får man rask varmen og det isolerer godt mot underlaget. Lett å få på og sitter komfortabelt på foten. Skal man ut en kort ærend, hente ved eller en tur på utedoen, så ikke bry deg med å bytt til de store og tunge vintersko, bare spaser rett ut! Disse campskoa trekker ikke til seg fuktighet, og snøen fester seg ikke så lett på skoen. Trenger nesten ikke å børste av campskoa når du går inn igjen! Særlig glatte er dem heller ikke med anti-skli på yttersålen.

KONKLUSJON OG OPPSUMMERING:

Varme:

+ Varme campsko. God såle som isolerer godt mot underlaget.

Gå-komfort:

– Er en campsko og ikke ment til å gå langt med, naturlig nok.

Stå-komfort:

+ Sitter komfortabelt på foten og holder foten varm i camp.

Grep/feste:

+ Anti-skli gjør at man har et godt feste på underlaget, men kan nok være glatt på is og den type underlag

Jeg ser frem til å bruke disse camp skoa på telttur på Finnmarksvidda! Virker utrolig deilig å ta på etter en lang dag på ski. Føttene er som regel kalde og såre etter mange kilometer på ski, da finnes det ikke bedre enn å bytte ullsokkene og sette på et par deilige campsko!