Kjøpsguide: Hvilket telt bør du velge?

Usikker på hvilket telt du skal kjøpe? Her vil du finne informasjon om de forskjellige typene telt og hvilke fordeler hver av typene har. Du vil også få en forståelse av hva det er viktig å tenke på når du skal du velge et telt som passer ditt behov.

Utvalget av telt er stort og det finnes telt som passer til de fleste. Som regel er det avveining mellom pris, vekt, kvalitet og funksjoner. Det er ikke mulig å finne et billig, superlett helårstelt som er utrolig robust og som er spekket med smarte funksjoner. Det finnes rett og slett ikke. Man må derfor selv finne ut hvor man kan/ønsker å inngå kompromiss.

2 forskjellige typer telt

Telt blir delt i inn i 2 hovedkategorier. Dette er tunneltelt og kuppeltelt.

Tunneltelt

Tunneltelt er den mest populære typen telt. De er avlange i formen og bygget opp med ca 2-4 teltstenger som går tvers over teltduken (egne lommer som stengene tres inn i). Dette er ikke et selvstående telt, så du er avhengig av å få festet teltet og bardunene i bakken for at det skal stå oppreist.

Med et tunneltelt får du (som regel) et romslig fortelt som du kan bruke til oppbevaring av bagasje. Dette er noe veldig mange setter pris på, da du kan oppbevare bagasje under “tak”, samt at du får enkel tilgang til tingene dine. Et romslig fortelt kan også brukes til matlagning osv. når det er litt ruskevær.

Tunneltelt tåler mye vind, men da er det viktig å sette opp teltet med kortsiden mot vinden. Hvis ikke kan teltet oppleves som litt ustabilt.

Disse teltene er enkle å sette opp og de kommer nesten alltid med innertelt og ytterduk festet sammen.

Kuppeltelt

Et kuppetelt er genialt for deg som ønsker et selvstående telt med god takhøyde. Kuppeltelt er også svært vindstabile og tar mindre plass enn et tunneltelt. Siden det er selvstående kan du bruke et kuppeltelt på steder som ikke har festemuligheter i bakken, slik som f.eks svaberg.

Kuppeltelt har som regel lite eller ingen fortelt. Det gjør at bagasje enten må oppbevares under en tarp på utsiden eller inne i teltet. Fordelen er at det er enklere å komme seg inn og ut av teltet uten å måtte gå krokbøyd via forteltet.

En annen stor fordel med et kuppeltelt er at du kan nyte utsikten bedre fra innsiden av teltet. Tunneltelt har som regel inngangen på siden av forteltet, mens kuppetelt har den i front.

Teltene kommer ofte med løs ytterduk som tres over innerteltet. Innerteltet er ofte laget med mesh. Fordelen med løs ytterduk er at den er enkel å fjerne på varme dager når du ønsker bedre lufting og utsyn.

Hvor stort telt bør jeg velge?

Finn ut hvor stort telt du har behov for. Er det kun du som skal på tur, eller er det hele familien?

Så sant du ikke er en gramjeger anbefaler vi at du velger et telt som er 1 person større enn antall som skal på tur. Om dere f.eks er 2 personer bør dere kjøpe ett 3-mannstelt. Da får dere god plass i teltet og en mer komfortabel tur.

MEN, dette er helt opp til deg/dere og behovene.

TIPS TIL FAMILIER PÅ TUR
Vurder om det er er bedre med to telt fremfor ett stort. Da kan barna legge seg tidligere i sitt eget telt, mens dere voksne kan nyte kvelden lenger uten å vekke barna når dere skal krype inn i soveposen.

Hvor mye bør et telt veie?

Er du en gramjeger som skal gå langt, så ønsker du et superlett telt. Da må man også være villig til å gi slipp på ekstra plass. Men dersom dere er en familie som skal gå 500 meter fra bilen, så spiller kanskje ikke vekten så stor rolle?

Moralen er: Finn ut hva du har behov for. Ikke kjøp et tungt ekspedisjonstelt fordi det er kult hvis du ikke trenger det. Da er det bedre å bruke pengene på noe annet.

Om dere er flere på tur er det smart å distribuere vekten av teltet mellom alle sammen. En kan bære pluggene, en kan bære stengene osv. På den måten vil vekt pr liggeplass bli meget lav.

Så hvilket telt bør jeg velge?

Ekspedisjonstelt/ekstremtelt er unødvendig å kjøpe dersom du ikke skal på vinturtur eller på tur i spesielt vindutsatte områder.

Kjøp et tunneltelt hvis:

 • Du ønsker et stort fortelt (til bagasje og matlaging)
 • Du ønsker lavest mulig vekt i forhold til størrelse

Kjøp et kuppeltelt hvis:

 • Du ønsker god innvendig takhøyde
 • Du har behov for et selvstående telt
 • Om du ønsker best mulig utsikt fra teltet
 • Om du ønsker å enkelt kunne fjerne ytterduken

Vurder også følgende når du velger telt:

 • Oppbevaringslommer på innsiden
 • Ventilasjonsmuligheter
 • Opphengs-/ tørke muligheter inne i teltet.
 • Innvendig høyde
 • Sjekk at bredden/lengden på liggeunderlagene passer i teltet


Tips:

Har du mulighet, så spenn alltid opp en tarp eller presenning over teltet. Det vil fungere som en markise når solen skinner, og gjør det mulig å pakke sammen et nesten tørt telt etter en regnværsnatt. 

Se alle våre tilgjengelige telt her